Noriu užkabinti dar vieną aspektą. Apie tobulėjimą. Sporte viskas aišku - sudalyvavai varžybose ir matai savo darbo rezultatus. Adeptai užsiimantys nesportiniais kovos menais (kur nėra varžybų) visada pateikia savęs tobulinimo tikslą. Sakykite, kaip jūs nustatote tą tobulėjimą? O gal jūs užsiiminėdami degraduojate, o ne tobulėjate? 
Skaudus klausimas ir savigynos sistemu atstovams. Varzybu kai kuriose tai nera.... Kaip tobuleti? Man tik vienas atsakymas ateina: didinti kruvi ir nuolat fiziskai stipreti. Bet kaip tai su technika siejas? Kita vertus, man patinka kai pajeges susitvarkyti su vien, duodamas tau dar vienas priesininkas, susitvarkei su dvias, tai dar vienas, kol negalesi neko padaryti. Tame ir savigynos sistemu esme, ne apsiginti per treniruote, o nuolat pralaimeti ir gauti malku, kad zinoti, kad nekada nebusi 100% isitikines pergale.
O kas tos varzybos? Tai tik vienas is tobulejimo aspektu. Jau rasiau, kad dalyvauti varzybose naudinga, bet nereikia aklai tiketi varzybu sekme. Taip, tu cempionas, tu geras, tu turi sansu pries eilini mirtinga, bet tarp ringo ir realios savigynos yra didziule praraja........ Nesigilinsim kodel, nes manau cia jau seniai isnagrineta.
Gal primityviai tai atrodys (as ne profesionalas, tai taip parasyti galiu

, bet man geriausiai savigynai ruosia visos savigynos sistemos, kuruiose varzybu nera. Jai kas mate Fight Quest ir serija apie Kajukenbo tai kazka panasaus turiu omeny. Aisku tokius vaizdus maciau jau anksciau per combat 56, krav maga ir pan.
Tiesiog ne viska reikia matuoti

Cia kaip su kokia meile

, ismatuoti gi jos neimanoma:) Ji arba yra arba jos nera:) O gal stilius ar musu sugebejimai kovoti tai jos apraiska - vieni su gelem laksto ir po langais dainuoja, kiti su pilna pinigine ir blizganciu automobiliu pasekia tiksla

Beje drasos irgi neimanoma ismatuoti