Sakale,
O ką naujokas turi išmokti iki tam kursui pasibaigiant?
Dziudoka,
Natūralu, kad metams bėgant ir patirčiai augant galėsi atlikti sudėtingesnius veiksmus, o ir tų pačių veiksmų atlikimo kokybė augs. Kiekviena technika turi daugybę niuansų, į kuriuos galima gilintis be galo.
Bet aš ne apie tai. Įtariu, jog pats tapatini tam tikros technikos niuansus bei detales ir tai, ką vadinu pagrindais. Kai aš rašiau, jog pagrindai yra tai, ko dėka technika veikia, aš turėjau omenyje ne konkretų techninį veiksmą, bet techniką, kaip pilną veiksmų arsenalą, technikos visumą.
Pagrindai visada lieka tokie patys. Jie nepriklauso nuo to, ar tu naujokas, ar pažengęs, ar karatistas, ar boksininkas, ar mažas ir storas, ar aukštas ir plonas. Darant pvz. metimą per klubą, jiems visiems galios tie patys principai, priešingu atveju tas veiksmas neveiks.
Maža to, tie patys principai galios daugybei kitų metimų, o jų netaikant, neveiks ir tie metimai. Tų principų aš ir stengiuosi mokyti, naudojant techniką, kaip tų principų iliustraciją. Galimas ir kitas variantas - mokyti technikos, kurios viduje slepiasi principai. Bet ... Bet tema ne apie tai

Yra tam tikras rinkinys sugebėjimų, kuriuos žmogus turi išmokti. Pvz. smūginėje technikoje - teisingai stovėti ir judėti, įdėti kūno masę į smūgį ir t.t., imtynių technikoje - išlaikyti teisingą poziciją ir kontrolę, išnaudoti kūno svorį ir t.t. Tai mokėti daug svarbiau, nei atkalti vieną konkretų veiksmą. Juk negali atspėti, ką padarys priešininkas - pvz. truputį pakeis kryptį, kampą, ir tau lygiai taip pat reikės PAČIAM adaptuoti techniką būtent TUO MOMENTU kad ji veiktų.
Būtent tai aš vadinu pagrindais. Yra tokia patarlė - meistras yra visada meistras. Pvz. tu plaunamas indus užkliudai puodelį ir, nespėjus jam sudužti, pagauni. Ar tu tą atidirbinėjai kaip techniką? Ne. Bet pagavai, ir pagavai pakankamai techniškai, kitaip jis būtų sudužęs. Tikiuosi, pavyzdys aiškus.
Manau, nereikia aiškinti, kad bet kurių treniruočių tikslas ir yra įsisavinti pagrindus. Technika pati savaime nėra tikslas. Mano klausimas pirmame temos pranešime buvo apie tai, nuo ko pas jus pradedama mokyti, ir ar yra tam tikras pradinis etapas, kuris skiriasi nuo tolesnio mokymosi? Ar yra koks nors įvadas, etc? O gal pradžioje mokoma vien technikų stiliuje "daryk negalvodamas", ir tik vėliau atkreipiamas dėmesys į principus? Man įdomu, ką manote - ar toks įvadinis/pradinis etapas reikalingas, ar ne?
Parašiau daug - tikiuosi suprantamai...