Pagrindines diskusijos > Savigyna

MMA gatvės muštynėms

(1/6) > >>

Lonsas:

--- Citata ---

Iš čia ir mano jums nemaloni išvada: kovos menas suteikia galimybę išmokti primušti SILPNESNĮJĮ!  

O prieš STIPRESNĮJĮ priešininką - kovos menas nemokina NIEKO!

TAME jo skirtumas nuo RBSD!

O visi kiti teiginiai - tik spekuliacijos, siekiant apginti munduro garbę. Ar tiksliau - pižamos.  

Bet man tokia “absoliuti kovos meno strategija“ nepriimtina. Jei oponentas silpnesnis - man jo ir mušti nebūtina. Jei jis lygus man - kodėl jis turėtų man kelti grėsmę?...  Jei sudurniuos - pakaks to kovos meno, kurį studijavęs esu (bet tuo atveju, jei norėsiu prieš mergas pasimaivyti). O jei bus stipresnis - kas tada?...  

Apie TAI galvokite savo treniruotėse - tada nereiks pūstis ir įsižeidinėti.

--- Baigti citatą ---

na tai tam ir sportuojam kad stipresniam but. lygiai taip pat paprastas zmogus nieko nesportaves gali primust silpnesni o ne stipresni. (tox jau visatos desnis manau). bet sportuodamas tu didini procenta zmoniu kuriuos primust gali. tik tiek.

Paminejai stora cia, kad jis amatu tuo naudojasi, tai butent del to kad jis stipresnis :). gal ir yra visokios aikido ir pan teorijos kaip isnaudoti priesniniko jega, svori pries ji pati, bet... tiesa kitokia.

ta isvada nera nemaloni, tai aiskus faktas.

o del to kad lietuvoje nera savigynos mokyklu... tai gal del to kad viskas daug maz remiasi konkreciu kovos stilium. ar juo labiau orentuota i sporta (kaip kad musu klube, pastebejau kad butent sportui ruosiami zmones, del ko galbut po kiek laiko reiks ko nors kito pajieskot), o savigynai/gatviu mustynems (man labiau patinka taip vadinti, nes kova ir yra gatviu mustynes, o nebe savigyna, per tokias mustynes kiekvienas stengiasi save ginti, todel neapibresi kuris ginasi kuris puola), reikia ivairiu stiliu mixo, o LTU retai kas tai mokina. arba moki liubt i liuli arba vartytis ant zemes.

p.s. sorry cia vel ne ginklu tema, bet prasyciau pakomentuoti aciu :D

Wind:
sia tema jau nemazai prirasyta cia:
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Sei-i:

--- Citata ---sia tema jau nemazai prirasyta cia:
--- Baigti citatą ---

ŠI TEMA BUVO TIESIOG IŠSKIRTA IŠ DUOTOSIOS. Nes galima pakalbėti kitu aspektu... ;)

Sei-i:
Šiek tiek Lonso mintys nevisai buvo į mano cituotą tekstą, tačiau džiugu, kad jos sukėlė jam kitas mintis - taip ši tema ir buvo išskirta!...  :-D

--- Citata ---
na tai tam ir sportuojam kad stipresniam but.

--- Baigti citatą ---

Sportuoti galima dėl skirtingų motyvacijų. Juolab, kad Saxum teisingai atkreipė dėmesį, kad yra sportas ir yra fizkultūra (sportas “dėl savęs“). Nes sportas - tai visų pirma VARŽYBOS.

Tai konkuravimo pagal to sporto taisykles elementas, varžymasis su oponentais tam tikruose fizinės veiklos gebėjimuose. Todėl sumo yra ne kovos menas, o sportas - vienas iš nedaugelio Japonijos kultūroje (Vakarų civilizacijai jau nuo Antikos laikų būdingesnis sportas, kaip kultūrinis reiškinys, įtakojęs ir bendrą visuomenės progresą kitose srityse). Nors sumo ir turi daug ritualų, bet tas nedaro jo kovos menu (Budo) - ritualų ir tradicijų turi nemažai kad ir krepšinis, nors tai vienas jauniausių sportų... ;)

Siekis tapti stipresniu nebūtinai pasiekiamas sporto pagalba - yra ir kitų būdų. Čia kaip iš Vaivados atsakymo Asiai, kai pastarasis paklausė, kokių kovos būdų jų kontoroje moko... Atsakymas buvo - “rašiklis“...  :D

Baisus ginklas. Jei naudojamas pagal paskirtį, o ne akį kam išdurti (ją galima ir ne rašikliu išdurti, kad jau taip)... ;)

--- Citata ---
lygiai taip pat paprastas zmogus nieko nesportaves gali primust silpnesni o ne stipresni. (tox jau visatos desnis manau).

--- Baigti citatą ---

Šitas veikia tik teorijoje. Nes gyvenime yra ne tik du veiksniai - stipresnis ar silpnesnis fiziškai. Yra DAR DAUGIAU veiksnių, kurie gali lemti, kada “silpnesnis“ laimi. Kad ir Šiaulių “natiečių“ istorija: Šiaurės Atlanto bloko kariai buvo sumušti ir apiplėšti nepilnamečių moksleivių...  :?

--- Citata ---
bet sportuodamas tu didini procenta zmoniu kuriuos primust gali. tik tiek.

--- Baigti citatą ---

Kaip sakiau, mano galva, ši strategija yra trumparegiška: pirma, tai ir skaičius tų žmonių bus ribotas, antra - ant kiekvieno stipraus atsiras stipresnis.

--- Citata ---
Paminejai stora cia, kad jis amatu tuo naudojasi, tai butent del to kad jis stipresnis :).

--- Baigti citatą ---

Sakydamas, kad Storas į tai žiūri, kaip į amatą, nenorėjau sudaryti įspūdžio, kad amatas - blogai. Nors dauguma menininkų tą ir nori įteigti visuomenei...  :?

Pirmiausia, tai aš turėjau omeny, kad Storas į tai žiūri PRAGMATIŠKAI: ima bet kurį techninį elementą ir padaro savo veiksmų arsenalo darbiniu elementu. Ir viskas. Jis nekompleksuoja ir galvos nesuka apie dvasines vertybes ir aukštumas, kurias gali jam suteikti koks “mavaši“ - šis mavaši jam reikalingas į kepalą įspirti iš šono.

Antra, amatas - tai UTILITARINIS pritaikymas. Praktinis, kitais žodžiais. Kartu, tai yra INDIVIDUALUS įgūdis ar meistriškumas, ne masinė gamyba. Ironiška, kad nemažai amatininkų savo veiklos eigoje pasiekia didelio meistriškumo ir, pritaikydami savo kūrybiškumą, pateikia vartotojui tikrai meniškus savo darbus... ;)

Prie šių amato savybių pridėsiu dar vieną: amatininkas privalo žinoti vartotojo poreikius - antraip nieko neparduos ir mirs iš bado. Kitaip išvertus prie mūsų temos - jis privalo turėti santykį su kintančia realybe!

Todėl tai, kad pavadinau amatininku savo reikale - nėra, kaip matote, nieko blogo. Jis į šį reikalą žiūri “kaip sau“, žino, kas “rinkoje“ veiks, o kas jam kainuos sveikatos sutrikimą, tobulina praktinius įgūdžius ir mokinių neturi ar mokyklų nekuria (nėra masinės gamybos).

Lyginant su šia alegorija, tai kovos menas ir yra menas, nes jo esminis skiriamasis bruožas yra teikti estetinį pasigėrėjimą, su mažai praktinio pritaikymo. Estetinį - tai “dvasinį“, vidinį. Vadinkite kaip norite. Ir nors galima Ming dinastijos vazoje agurkus rauginti, bet Storas siūlo kiek praktiškesnį indą tam... ;)

O masinė gamyba - tai sportas. Tas visas masinis ir profesionalus. Visas tas konvejeris klubų ir sportinių federacijų. Ir visa ta rinkodara bei konkurencija rinkoje (varžybos, čempionatai ir pan.).

Kiek nuklydau nuo temos, bet, manau, vertėjo paaiškinti skirtumus, ir ką turiu galvoje.

--- Citata ---
gal ir yra visokios aikido ir pan teorijos kaip isnaudoti priesniniko jega, svori pries ji pati, bet... tiesa kitokia.

--- Baigti citatą ---

Pati savaime aikido nėra blogai. Juk jos sesuo HKD - veikia gi!...  :D

Yra tik ne laiku ir ne vietoje. Jei imti aikido visumoje, atsakant į klausimus apie jos misiją, paskirtį, tikslus, strategijas, taktiką ir naudojamą techniką, tai jai pritaikymą galima rasti puikiausiai.

Kaip ir bet kuriam kitam kovos menui.

Bet, deja, nuliūdinsiu: nėra universalaus kovos meno, tinkančio viskam “padefaultu“. Iš aikido yra tiek pat naudos, kiek ir iš sportinio fechtavimo rapyromis (tarp kitko, visai neblogas ir be reikalo primirštas užsiėmimas!). Viskas tik priklausys nuo to, ko tu norėsi iš treniruočių. Vienas iš FMA meistrų del Florro - buvęs fechtuotojas ir čempionas. Sakote: ai, bet kad FMA ir fechtavimas labai susiję.

Taip. Bet skaitydamas jo mintis radau labai sveiką jo požiūrį, kam ir kodėl jis į tą fechtavimą iš tikrųjų ėjo.

Žinau nemažai aikidokų ir kendokų, kurie puikiai šaudo pistoletu (ne, ne vien Steven Seagal filmuose - turiu omeny kad ir savo kolegą Briuselyje, arba tokią Džesiką iš Nikaragvos, :boobs: och, Džesika...  :oops: ). Vien todėl, kad naudojasi tais pačiais principais... ;)

Tačiau viskam savas laikas ir vieta. Ir va čia minėtas amatininko (profesionalo) požiūris yra labai sveikas!...  8)

--- Citata ---
ta isvada nera nemaloni, tai aiskus faktas.

--- Baigti citatą ---

Ne aikido kalta, o prasti aikidokos ir jų netikę mokytojai.

Ateikite pas mane - aš jums bet kurį meną “atsuksiu į vietą“. Tiesa, paskui nesiskųskite, kad jus iš treniruočių išmes savas mokytojas su žodžiais “aš to nemokiau“...  :D

Kaip ten bebūtų, tai vis dar bus JŪSŲ pasirinktas kovos menas. Su visomis jo strategijomis ir idėjomis. Ir su kanonais. Tiesa, taikomomis tinkamu laiku ir tinkamose vietose.

Argi ne taip japonai savo spec.dalinius mokino per Antrąjį pasaulinį karą - to paties Shotokano pagrindu!...  :-)

Nors dabar nuo Shotokan visi “fuflokontaktininkai“ iš kokio Kyokushinkai ar Shidokan miršta iš juoko...  :-]  Bet tai ko norėti - gimnastika ji ir skirta vaikams mokyklose gimnastikuotis.  :-(

Ir tada tikrai nesistebiu, kai koks patyręs shotokancas skuba į muaythai, bokso, dziudo ar BJJ treniravimąsi. Tikri atvejai, tarp kitko (mūsų forume irgi rasta, nors turėjau ne visai tai).

Nesistebiu, bet labai apgailestauju. Nes taip jis savęs ir nerado pasirinktame kovos mene. Nes taip jis NIEKO IR NESUPRATO savo kovos mene. Nes kodėl reiktų jam kažkuo kitu, prisilupinėtu iš kitur, papildyti savo kovos meną, kuris savaime lyg ir turėtų atsakyti į visas iškylančias kovoje problemas?... ;) (aišku, bepigu nindzėms, kai Hatsumis ten, kaip į maišą, supylė 9 mokyklas - rasi visko, ko prireiks!...  :D ).

Ir padaro tada kažkokį surogatą, dar labiau įtvirtindami mintį, kad kovos menas niekam netinkamas. Užmaskuoja savo impotenciją (kompetencijos trūkumą) kokiu skambiu pavadinimu “MMA“...

Neišeina man tokių gerbti. Niekaip. Nes neprofesionalu. Nes nelojalu savo srities atžvilgiu. Nelojalu PATIES SAVĘS atžvilgiu. Ir nenuostabu, kad net ištikimiausias mokinys tokį “meistrą“ galop paliks.

Nes pajaus “falšą“. CHALTŪRĄ!

Bet gerbiu Jorgą, tarkime. Už tą patį lojalumą sau ir savo veiklai. Nes jo fudokanas, kaip jis sako (arogantiškai - pasakysite) - “shotokano elitas“!

Jaučiate požiūrio skirtumą? ;)

Ir Jorgos atveju skirtumas tame, kad jam shotokanas bus universalus atsakas į bet kurias problemas kovoje... Nes jis ŽINO, kur ir kas bus laiku ir vietoje.

Pamąstymui. Išeina už temos ribų vėl, bet, jei padės, nesigailėsiu dėl tam skirto laiko, nors tai ir pritiktų daugiau kovos meno skyriui (o jūs sakote, kad aš kovos menus niekinu - myliu aš juos!  :D ).

--- Citata ---
o del to kad lietuvoje nera savigynos mokyklu... tai gal del to kad viskas daug maz remiasi konkreciu kovos stilium. ar juo labiau orentuota i sporta (kaip kad musu klube, pastebejau kad butent sportui ruosiami zmones, del ko galbut po kiek laiko reiks ko nors kito pajieskot),

--- Baigti citatą ---

Teisingas pastebėjimas: savigyna visuose klubuose yra trečiareikšmės podukros vietoje. Tokia Sigutė, kurią patys klubų vadovai bando į tą žarijų duobę ir įstumti, kad prieš akis nesimozolintų...  :(

Ir visa jų “savigyna“ - tai tik elementarus klubo vadovo interesas pasiimti papildomas pajamas iš kitos rinkos nišos. Nuvogti nuo kitų.

Nors ne - jie nesutiks, kad vagia... Jie tiesiog pasiima “niekieno“...  :D  Kas blogai guli ir niekieno nenaudojamas - tai kam tokiam geram “daiktui“ leisti prapulti?... ;)

Antra, tai pridurčiau, kad pas mus ir kriminogeninė padėtis yra palyginti gera, kad visuomenė jaustų didesnį poreikį imtis kažkokių tai savigynos priemonių. Daugelis savigynos instruktorių tiesiog prapultų ten, kur kitokios sąlygos, kur įstatymai kitokie ir atakos būdai kitokie, nei pas mus... ;) Kalbu iš savo asmeninės patirties, nes turėjau progą palyginti bendras idėjas čia (“gėlių vaikai“), Rusijoje (“biezpriedel“ kartais) ir JAV (“most sueing nation; gun control“ ir pan.).

Kas klubus gi lanko? Vaikai. Kodėl? Nes jų laisvalaikio užimtumas suderinamas su klubo vadovo finansiniais interesais. Tai negi vaiką mokinsi, kaip koks “piktas nindzė daro harakiri Tanakai-san“?... ;)

Visi klubai - paslaugų verslo įmonės. Tiesiog jų paslaugos specifinės ir su tam tikra “aura“.  :D Ir “kovinė savigyna“ tikrai belieka tik skambus marketingo šūkis. Kaip “dar daugiau pomidorų“ (tarp pomidoro???) ar “mūsų klientai kalba pigiausiai“ (nes nesinaudoja kitomis paslaugomis).

Žinot, aš prognozuoju, kad tuoj prasidės ir pas mus klubai “buvęs Aitvaro kapitonas moko kovinio peilio gudrybių“ ar “Aro instruktoriai kviečia į kovos lazdomis ir be ginklo pamokas“... Ir tada vaikai vietoje nindzių žais jėgerius...  :D  Mada tokia bus. Tiesiog kol kad vis dar dėl Rusijos įtakos agentų propagandos jaunimui militarizmas yra svetimas (geriau būti “kislotiniku“ ir “pacifistu“ - ir ta NATO mus gins, kam patiems?  :rolleyes: )

Nors “jėgerių stovyklas“, tiesa, pavadintas marketingiškai kitaip, Urbonas jau ir dabar vaikams organizuoja (Zenonas vis tik šelmis - kadangi jis čia “Lietuvos nindzių tėvas“, tai labai daug praktinių karinių dalykų prakiša už tradicinį ninjutsu - dėl ko aš asmeniškai, kaip patriotas ir militaristas, tik džiaugiuosi!  :-) ).

Na, o sporto klubai dar turi ir bendrus planus, patvirtintus federacijų, bendrus treniruočių ir varžybų grafikus ir pan. Jiems reikia iš masinio sporto atrinkti perspektyvius profesionalius sportininkus.

Todėl net ir “senių“ virš 30 kokiame muaythai klube nepamatysi, jei jis nuo kokių 15 metų “sporto nevarė“... ;) Tad senis nusipirks kokią “berdankę“, jei apie savigyną rimčiau pagalvos (žr. Lietuvos Praktinio Šaudymo Asociacija)...  :D

--- Citata ---
o savigynai/gatviu mustynems (man labiau patinka taip vadinti, nes kova ir yra gatviu mustynes, o nebe savigyna, per tokias mustynes kiekvienas stengiasi save ginti, todel neapibresi kuris ginasi kuris puola),

--- Baigti citatą ---

Todėl kad ir supratimas toks - muštynės, ir daugiau nieko. Labai darželinuko smėlio dėžės požiūris - jam irgi pasaulis už jos ribų sunkiai išeina...

Bet aš tokias situacijas vadinu peštynėmis. Gaidžių. Tegul gaidžiai ir pešasi. Rimti vyrai tuo metu “dielas daro“...  :D

Čia ironija, jei ne visi suprato...  :-)

--- Citata ---
p.s. sorry cia vel ne ginklu tema, bet prasyciau pakomentuoti aciu :D
--- Baigti citatą ---

Pakomentavau. Galima tęsti temoje apie “Kovos menas - ne savigyna“, bet aš siūlyčiau verčiau pereiti prie pavadinimo esmės - “primaišyti kovos menai“ ir jų vertė savigynoje, nes:

--- Citata ---
reikia ivairiu stiliu mixo, o LTU retai kas tai mokina. arba moki liubt i liuli arba vartytis ant zemes.

--- Baigti citatą ---

Tai prie šito ir apsistokime!  :pc:  O preambulei aš savo požiūrį kaip ir išdėsčiau... ;)

Wind:

--- Citata ---o del to kad lietuvoje nera savigynos mokyklu... tai gal del to kad viskas daug maz remiasi konkreciu kovos stilium. ar juo labiau orentuota i sporta (kaip kad musu klube, pastebejau kad butent sportui ruosiami zmones, del ko galbut po kiek laiko reiks ko nors kito pajieskot), o savigynai/gatviu mustynems (man labiau patinka taip vadinti, nes kova ir yra gatviu mustynes, o nebe savigyna, per tokias mustynes kiekvienas stengiasi save ginti, todel neapibresi kuris ginasi kuris puola), reikia ivairiu stiliu mixo, o LTU retai kas tai mokina. arba moki liubt i liuli arba vartytis ant zemes.

--- Baigti citatą ---

atrodo tas klubas skyria daugiau demesio savigynai nei dauguma.

Navigacija

[0] Žinučių sąrašas

[#] Sekantis puslapis

Eiti į pilną versiją