O kokia jusu nuomone butu i vieno mokytojo pamokyma, kad nera gerai mokintis ivairiu stiliu. Reikia tureti tiksla ir jo siekti. Ji pasiekus, siekti jo tobulumo. T.y. jei jau pradejai aikido - tobuleji jame. Jei jau pradejai bjj - tobuleji jame. Ir nesokineji nuo vieno stiliaus i kita kas keli metai.
Kokia nuomone cia butu?
As asmeniskai pritariu bet su viena salyga: jei zmogus pastudijavo aikido metus, karate metus, dar koki stiliu metus tai greiciausiai jis nieko neismoko, nes mano manymu metu uztenka tik nuomonei susidaryt, o ne igyt meistriskumui. Bet kitas atvejis yra tada, kai zmogus igija sioki toki meistriskuma kazkokiam stiliuj, o paskui noredamas ismokt kazkokiu dalyku ko nera jo stiliuj pereina i kia stiliu manau tai nera blogai.
Asmeniskai as 5 metus uzsiiminejau boksu, neturejau dideliu sportiniu pasiekimu ir turejau mazai varzybu, bet tik todel, kad neturejau tikslo siekt sportiniu aukstumu, tai buvo daugiau hobis, daug atidirbinejau ir slifavau technika, vienu metu buvau trenerio asistentu klube. (na kad jau visai nepagalvotumet, kad buvau prastas boksininkas siek tiek pasigirsiu turejau tik 10 oficeliu kovu is ju 9 laimejau 1 pralaimejau (pries tuometini europos bokso cempiona) ir tai sugebejau laimet pirma raunda akivaizdzia persvara, paskui pritruko fizinio pasirengimo, o gal priesninkas tiesiog buvo labiau patyres).
Atejo laikas,kai tik boksas manes nebetenkino ir nebemaciau perspektyvu, taigi pradejau dometis kitais stiliais, del to pradejau lankyt aikido, veliau palikau si stiliu nors jis man ir labai patiko (pagrindine priezastis gal ir ne logiska, bet man truko kontakto, sparingo), taigi nusprendziau kad grysiu prie sio stiliaus, kai jam subresiu.
Neseniai (sia vasara) teko pasitrenereuot pas smaugli imtyniu, tai buvo visai nauja man, bet labai patiko, del asmeniniu priezasciu kolkas niekuo neuzsiimineju, bet galvoju artimiausiu metu pradet uzsiinet imtynem, manau tai padetu man tapt universalesniu ir suteiks daug daugiau naudos nei slifavimas tu techniku kurias jau ir taip moku, aisq tobulumui nera ribu, bet visos technikos veikia tik su tam tikrom saligom, pvz iki siol nezinau, ka reiketu daryt jei mane kas pabandytu uzpult su peiliu rankoje ir boksas tikrai atsakymo i si klausima neduos,(kazkaip nesinoretu tikrint as geitesnis ar mano kustis ar jo peilis) arba kaip blokuot smugi su kastetu, nemanau, kad butu faina leist tokiam smugiu praslyts per peti, arba blokuot tiesiog uzsidengiant( gluxae zascita), tuo labiau nenoreciau tokio smugio alkune blokuot kaip kazkurioj cia temoj sitam forume (video) aiskino kazkoks ale gatves boksininkas.
Mano manymu nera tobulo stiliaus kuris duotu asakymus i visas gatveje iskylanciases problemas, todel vien konkretaus meistriskumo neuztenka, reikia ir tam tikro uiversalumo. Yra keli varijantai, arba eit i taip vadiamus "saviginos kursus" arba "super duper universalu gatvini stiliu", arba pasirinkt kelis kovos stilius, kad suderines juos galetum parsigriauti smugiuotoja i parteri, o imtynininka pasitikt smugiu krusa, o jei ir atsidursi partery tai bent pasipriesint galesi.
Mano galva geriau pasirinkt autentiskus dalykus negu miksa, nes kiek teko susidurt su "super duper universaliu gatviniu stilium", tai kaip smugiuotojas galiu pasakyt, kad didzioji dalis ju treneriu nemoka elementarios smugiu technikos, ka jau ten apie aukletinius kalbet.Manau tapati pasakytu ir imtynininkas apie is savo puses.
dar vienas argumentas universalumo naudai tai amzius, ateina laikas, kai supranti, kad dar 10 metuku ir nesvarbu kaip as gerai smugiuosiu ar kokio auksto lygio meistras bebusiu, galiu sutikt 18 -kini pacuka,gorilos sudejimu ir puikiais smugevimo igudziais ir tokiu atveju jei nesugebesiu jo parvest ir uzbaigt kova, tai galesiu ligoninej visiems aiskint kaip graziai mane muse ir kaip mano meistriskumas man padejo likt gyvam