AutoriusTema: Kovos menas ir savigyna - ne tas pats?...  (Skaityti 13073 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Wind

• Svečias
Kovos menas ir savigyna - ne tas pats?...
« Atsakyti #15 įjungtas: 2004 Grd 20, 13:12:04 pm »
Citata

Na, manau, kad panašios mintys ir palyginimai "plaukia" iš gerokai senesnio šaltinio (rusų k.):
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

kiek supratau ta teksta, nors ten ir lyginama su vandeniu, bet kalbama apie kitus dalykus ...
O OSU paminetas posakis yra "laisvas" vertimas Briuso Lee kovos menu principo, kuri parasiau ansciau anglu kalba.

Beto neneigiu to fakto kad Bruce Lee zodziai gal but yra citata.

Atsijungęs Lonsas

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lie 2004
  • Žinutės: 4094
  • Amžius: 38
  • Vieta: Kaunas
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #16 įjungtas: 2004 Grd 20, 13:19:43 pm »
Citata
Niekas nei kovos meno, nei sporto neniekina. Sportuoti galima i sveikata. Ir netgi skatintina ir pagirtina. Bet nereiketu painioti su sugebejimu issaugoti savo ir artimuju sveikata, pinigus ar net gyvybe. Problema yra tame, kad yra kiek skirtingas savigynos supratimas - mano isivaizdavimu, tai ne vien mustyniu procesas gatveje.
Pvz. Liudna Alex Gong F14 istorija (buvau parsisiuntes kelias jo kovas - kietas bicas buvo)
 :-(  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Mano supratimu, stipresnis ne vien tas, kuristam tikroje vietoje pagal tam tikras taisykles  geriau musasi.
O ir tuo paciu nera garantiju, kad mustyniu metu butent tie igudziai, kurie ugdomi saleje gali padeti.

tai kas tada duoda ta sugebejima? kas jai ne tavo ejimas i sale/dojo(?) ar dar kazka panasaus? kai kurie menai/sportai duoda sugebejimus. is savo pozicijos galiu pasakyt. boxas. ismoksti smugiuot, sutvirteji fiziskai, i gauni reakcija, greiti, istverme, psichologini pasitikejima (nes tu juk moki mustis:) na perdielis irgi negerai). ko dar reikia? jai bus reikalas apginti ar apsiginti? ko dar truksta? kaip sake, mustis yra igimtas dalykas, tiesiok tu igauni kazkokiu papildomu ziniu, sutvirteji fiziskai. grynai fizine jega bei texnika iveiki priesininka. kitas dalykas yra pacio zmogaus kiausai, bet tai irgi ugomas dalykas. nemanau kad viskas jau taip blogai cia pas mus :D
"Ne viska gyvenime gali pasiekti kumsciais, kartais i rankas reikia pasiimti didele gera lazda." Sena filipinieciu patarle :D

Wind

• Svečias
« Atsakyti #17 įjungtas: 2004 Grd 20, 13:55:19 pm »
Nutariau konkreciai parasyti kuo gi skyriasi sportas bei kovos menai nuo savigynos.

Pagrindiniai skirtumai:
1.
sporto tikslas - irodyti teisejams ringe bei ziurovams savo jiega, vikruma, techniskuma bei pranasuma.
savigynos tikslas - traumuoti, "isjungti" priesininka arba suteikti jam maksimalu skausma.

2.
Ringe - visada buna tik vienas priesininkas.
Gatveje - dazniausiai tai du ar daugiau priesininku.

3.
Ringe - priesininkas yra tos pacios svorio kategorijos.
Gatveje - dazniausiai priesininkas daug stipresnis.

4.
Ringe - vienuodas (arbna beveik vienuodas) pasiruosimo lygis. beto priesininkai naudoja ta pacia technika.
Gatveje - pasiruosimo lygis gali zymiai skirtis, beto gali buti naudojamos bet kokios technikos.

5.
Ringe - kovotojai kaunasi be ginklu arba su minkstais ginklais
Gatveje - naudojami koviniai visu rusiu ginklai.

6.
Ringe - kova vyksta pagal taisykles kurie draudzia traumuoti priesininko.
Gatveje - kova vyksta be jokiu taisykliu, priesininko traumavimas yra toleruojamas.

7.
Ringe - kova stebi teisejai, galima bet kuriuo metu pasiduoti.
Gatveje - jokiu teiseju ir jokio pasigailejimo.

8.
Ringe - kova prasideda po tam tikro signalo, pries ja galima pasimankstinti, pasiruosti psichologiskai.
Gatveje - kova gali prasideti netiketai, paciu neinkamiausiu laiku.

9.
Ringe - kova ribojama pagal laika, raundus. Bei duodama laiko atsigauti po nokdauno bei tarp raundu.
Gatveje - nera jokiu laiko apribojimu, ir nieks neduoda laiko atsipusti iki kovos pabaigos.

10.
Ringas - patogi vieta kovai, apribota erdveje.
Gatve - bet kuri vieta, dazniausiai nepatogi bei pavojinga, neribojama erdveje.

11.
Saleje - sviesu, silta bei patogu.
Gatveje - gali buti tamsu, salta, kova vyksta lauke nepriklausomai nuo oro salygu, kurios nevisada buna palankios.

12.
Ringe - kova vyksta su specialia apranga, su patogia avalyne.
Gatveje - kova vyksta dazniausiai aprsirengus netinkamai (kovai) bei su nepatogia avalyne.

13.
Ringe - protektoriai, pirstines, salmas, kapa ir tt.
Gatveje - nera jokiu protektoriu.

kai kurie sie skirtumai gali buti priskiriami lyginant kovos menus ir savigyna.
bet dazniausiai del kovos menu viskas yra dar paprasciau ...
ten labai daug demesio skyriama formaliems pratimams neturintiems nieko bendro su realia savigyna.
ir nei sporte nei kovos menuose nieks nedesto tam tikros "kovines psichologijos".

P.S. tas faktas kad sportas bei kovos menai yra gerai bei lavina tam tikras zmogaus sugebejimus yra neneigiamas!

Wind

• Svečias
« Atsakyti #18 įjungtas: 2004 Grd 20, 14:00:05 pm »
dar karta noreciau pabrezti kad neneigiu to fakto kad pvz boksas (kaip sporto pvz) ir karate (kovos meno pvz) yra gerai, kad lavina jiega, lankstuma, greiti, mokina technikos ir tt. Tiesiog nereikia viska mesti i viena kruva, sportas labai skiriasi nuo kovos menu ir dar labiau skiriasi nuo ju abeju realioji savigyna. Faktu jau nemazai cia prirasyta reikia tik idemei perskaityti ir pabandyti suprasti.

Atsijungęs Saxum

• Administratorius
  • Kudan (9 dan)
  • *
  • Registracijos data: Bir 2004
  • Žinutės: 9378
  • Amžius: 51
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • fightclub.lt
« Atsakyti #19 įjungtas: 2004 Grd 20, 14:37:41 pm »
Citata

2.

Nesutikčiau. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad dažniau būna vienas priešininkas. Kiek pažįstu, tai irgi beveik visi dažniausiai plakėsi su vienu varžovu.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #19 įjungtas: 2004 Grd 20, 14:37:41 pm »

Wind

• Svečias
« Atsakyti #20 įjungtas: 2004 Grd 20, 15:57:39 pm »
Citata

Nesutikčiau. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad dažniau būna vienas priešininkas. Kiek pažįstu, tai irgi beveik visi dažniausiai plakėsi su vienu varžovu.

keista, mano, bei mano pazistamu patirtis rodo ka kita, nors galbut kiekvienam skirtingai "sekasi"  :D

Kesagiri

• Svečias
« Atsakyti #21 įjungtas: 2004 Grd 20, 16:11:34 pm »
Citata

kiek supratau ta teksta, nors ten ir lyginama su vandeniu, bet kalbama apie kitus dalykus ...
O OSU paminetas posakis yra "laisvas" vertimas Briuso Lee kovos menu principo, kuri parasiau ansciau anglu kalba.

Beto neneigiu to fakto kad Bruce Lee zodziai gal but yra citata.

Oi ne, tikrai nekaltinu Bruce'o plagiatu. Aš tik norėjau pasakyti (ką ir pasakiau, cituojant AMB), kad pati idėja toli gražu nėra nauja ar originali. Su ja budo-konfucianistai dirbo dar XVI a., ir, ko gero, dar anksčiau - nebepamenu  :)  O jos konkretus traktavimas - per konkretaus meistro asmeninės patirties prizmę. Įtariu, kad aptariamas "opusas" visgi originalus.

Kesagiri

• Svečias
« Atsakyti #22 įjungtas: 2004 Grd 20, 17:02:41 pm »
Citata iš: "Sei-i
Citata

Pagal tave tai: iššaudyk juos visus - ir tegul šv. Petras prie vartų atsirenka????  :-]

Na, tam tikra prasme... :rolleyes:
Citata

Deja, gyvenime priešininkas būna visada stipresnis. Bet tai nereiškia, kad jis turi laimėti!...  :D

<...>
Citata
Kartoju: priešininkas būna tik stipresnis (arba durnesnis, jei lenda.

O kai primuši (atsiprašau, nugali) "stipresnį" priešininką, ar jis tikrai buvo stipresnis? Ar tik durnesnis? Aišku, čia filosofijos marios, bet jei priešininkas nugalėtas - jis juk buvo silpnesnis? Tai ko visgi mokomės - nugalėti stipresnį ar silpnesnį? Drakonas mirė? :-(

Citata

Ir matau, kad mano teiginiai ne tik čia - dar ir tinklapio straipsniuose - giliai užgavo tavo savimeilę...  :D

Na :D , sakyčiau, ne tiek užgavo savimeilę (gal tai tave ir nuvils, bet dar armijoje dėl tokių reikaliukų girdėdavau epitetą "zhelezo-rezino-betonnyj"), kiek paliko gilų įspūdį :clap:
Citata

Aš tiesiog įvardinau kitais žodžiais jūsų teiginius, kad kovos menas išmoko apsiginti silpnesnįjį
Tiek to, cituoti neprašysiu. :rolleyes:
Citata

O kovos mene - meluojama nuo pačių pradžių...
konkretų klubą ir pavardę, prašyčiau :D
Citata

O gal aš neteisingai suprantu kovos meno misiją ir tikslus?...

Kategoriškai teigti nedrįsčiau, bet (jei jūs taip jau norite...) citatos tai patvirtina (kad neteisingai  :) ). Vertindamas kovos menus išskirtinai vartotojišku-materialistiniu  :-)  RBSD požiūriu, tu traktuoji (kuo netikėčiau - greičiausiai sudarai tokį vaizdą) kiekvieną marketingu persunktą kovos menų reklamą kaip galutinį KM tikslų, prioritetų ir įsipareigojimų sąvadą...
Nerimta. :-P
Citata

Neskiriu, kur sportas, kur menas ir kur savigyna???.. ;)
Na, skiri, skiri... Tik tavo rašyti straipsniai kažkaip disonuoja su aukščiau surašytomis tezėmis...
Citata

Jei nesutinki su tuo - argumentais paneik mano straipsnį “Kovos menai = choreografija?“ ir “Dar kartą apie savigyną“...  :D
Ten nėra ką neigti.
Gerų Kalėdų. :alus:  :drunk:

Atsijungęs OSU

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 680
  • Amžius: 46
  • Vieta: Vilnius

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • http://www.ninjutsu.lt
« Atsakyti #23 įjungtas: 2004 Grd 20, 17:28:29 pm »
Citata
tai kas tada duoda ta sugebejima? kas jai ne tavo ejimas i sale/dojo(?) ar dar kazka panasaus? kai kurie menai/sportai duoda sugebejimus. is savo pozicijos galiu pasakyt. boxas. ismoksti smugiuot, sutvirteji fiziskai, i gauni reakcija, greiti, istverme, psichologini pasitikejima (nes tu juk moki mustis:) na perdielis irgi negerai). ko dar reikia? jai bus reikalas apginti ar apsiginti?

Mano ivardytas Alex Gong buvo gerai ivaldes Tailando boksa, bet tai jo, deja, neisgelbejo. :-(
As sutinku, kad mustynese treniruotas turi daugiau sansu. Bet yra ir kiti momentai. Kiekvienas kovos menas turis savu privalumu ir trukumu. Ir visi tai puikiai zinome. Pvz. ar jus bokse treniruojates kaip isvengti spyrio i tarpukoji? ka daryti, kai issitraukia peili, dujinuka ar pan.? Ka daryti, kai esi pargriautas ir tave uzgule, ar pan?
Cia tik vienas momentas, o kur dar kiti pvz.:
įsitikinimas, kad moki muštis nėra blogai, bet atsiranda grėsmė įsisvelti į situacijas, kurių paprastai vengtum.
bet apie tai itą kartą

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #24 įjungtas: 2004 Grd 22, 09:46:20 am »
Citata
Sei-i rašo:
O prieš STIPRESNĮJĮ priešininką - kovos menas nemokina NIEKO!  

Man juokingai kažkaip nuskambėjo :-P

Tai pasijuokim drauge, pone pižamini...  :D

Citata

Ką reiškia prieš stipresnį? Ar tai prieš tą, kuris didesnę štangą iškelia? Ar prieš tą, kuris aukštesnis nei aš? Tiek aš, tiek mano pažįstami esame nuo tokių apsigynę gatvėje. Tai gal mes jau užsiimame ne koviniu sportu, o savigyna? Kažkokia demagogija :A

Demagogijas TU varinėji. Nes tavo teiginiai patys tave ir paneigia. Jei dar kartą pasiskaitysi, ką pats pasakei....  :-P

Aišku, sunku suprasti, kai nieko nesupranti savigynoje - tas irgi tiesa... Fizinis išsipūtimas nieko per daug gatvėje neprideda. Tai negi aš dabar Sun Tzu turėsiu pradėti cituoti?...  :D

O jokia savigyna jūs neužsiimat. Tą jau seniai sakiau, ir nebegrįžtu kartotis prie to paties.

Citata

Stipresnis tas, kuris duotoje kovoje nugalėjo. Ir taškas :P

Čia pagal kurias dojo taisykles?... ;)

Antra, tai šis teiginys tik patvirtina maniškį: kovos menas mokina nugalėti silpnesnį. Nori - persifrazuok: mokina būti stipresniu, nei buvai prieš tai ir rinktis silpnesnį priešininką.

Kiek tavo diržas vertas prieš kokį traktorių - pervažiuosiu, ir nesvarbu man bus tavo pajėgumai.

Kovos nebus.

Mąstome skirtingomis kategorijomis. Nebenoriu nieko įrodinėti. Tavo ego jau tiek įžeistas, kad iš pykčio savo partneriams traumas dalini, ar ne taip?... ;)

Citata

Tad niekinimas kovos menų, ar sporto, iškeliant kažkokią mistinę savyginą, kurioje laimima prieš kažkokį "stipresnį" man negerai kvepia...  

Savigyna ne mistinė - ČIA TAU TAME YRA MISTIKA, nes nieko “nerauki“.  :?

Aš niekinu kovos menus?.. ;) Matyt, prastai skaitei mano straipsnius ir temas apie kovos menus. O va taviškių tai pasigendu, turint omeny tavo padėtį... Paporintum geriau mums apie Shotokaną - tai nors gal ką naujo išgirsiu.

Ar ir ČIA tavo statusas yra išpūstas?... ;)

Citata

Tiesiog kovos menas stiprina žmogų visapusiškai ir jis turi didesnę galimybę apsiginti.

...nuo silpnesnių už save...  :D

Bet, kaip sakiau, silpnesni nelenda. O jei žmogus “neštangistas“, o užkabino, tai tikėkis, kad geriausiu atveju jis yra tiesiog “durnas“.

Matyt, tik ant tokių ir papuldavai. Tai tokiems konfliktams ir ruošiesi, treniruojiesi. Kitaip tariant, IEŠKAI DURNESNIŲ UŽ SAVE...  :?

Ką gi - sėkmės.

Nebeketinu šia tema daugiau diskutuoti - įdomiau bendrauti su žmonėmis, kurie rimtai žiūri į šią temą ir savo priešininkų nelaiko visiškais idiotais...  :?

« Atsakyti #24 įjungtas: 2004 Grd 22, 09:46:20 am »

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #25 įjungtas: 2004 Grd 22, 09:59:01 am »
Kesagiri,

Jei kažkas kažkur disonuoja - tai ir pateik pavyzdžius. Ištraukinėti mintis iš konteksto - ne pats geriausias būdas suprasti pašnekovą. Nebent norima iš principo su juo pasiginčyti.

Antra. Jei nėra dėl ko ginčytis, tai kodėl mes ginčijamės? Vien iš principo, kad tau mielesnis kovos menas, ir dar idealizuotas jo paveikslas? Tai gal tu su didesniais meistrais pabendrauk ir jų užkulisinius žaidimus ir visą tą “virtuvę“ pažiūrėk - šiek tiek idealizmo turėtų sumažėti...  :D

Trečia. RBSD - tikrai vartotojiškas ir praktiškas požiūris. Matai tame trūkumą?... ;) Bet šis tavo teiginys tik sutampa su mano mintimis!  :D  Aš to neneigiu! Maža to, pats tuo tik patvirtini, kad kovos menas - tai laisvalaikio praleidimo būdas. Žinai, tokia aktyvios psichoterapijos forma: kas nindzes pažaidžia, kas samurajus, kas dar kažkokius japonus su pižamomis... Dvasinė masturbacija. Kaip rusai sako: “čiem by dietia nie tiešylos, lyš by nie viešalos“...  :D  Eitumėt geriau ledo ritulį ant Kauno marių gaivinti (gera žinia savaitgalį - sukurta nauja Lietuvos ledo ritulio lyga ir pradėtas vėl gaivinti šis sportas: 4 komandos iš Kauno ir 6 iš Vilniaus!  :-D ).

Nebeįsižeiskit, bet man tikrai gaila laiko, kad diskutuočiau apie triviales tiesas savigynoje. Apie kovos meno tinkamumą savigynai geriau diskutuoti kovos meno skyrelyje, mano galva. Nes po Naujų metų teks man šitą žiauriai ir radikaliai išvalyti nuo visų neprofesionalių nesąmonių (tame tarpe ir mano nuolatinio donkichotiško įrodinėjimo seniai žinomą, deja, ne visiems, tiesų RBSD). Net jei čia iš viso nieko neliks.  :?

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #26 įjungtas: 2004 Grd 22, 10:27:02 am »
Citata

Kai esi jaunas, domina sportas, o kai jis su metais (labiausiai žmogaus kūne raukšlėjasi smegenys, jei kas supranta apie ką aš) pradeda darytis kiek per sunkus ir nebeįdomus, pradeda žmogas "menininkauti" :D

P.S. Ai, iš viso, geriausia alų gurkšnoti ir čipsus kremsti :liar:

Visi žmonės menininkai - tik ne visi dar tai suvokia...  :D

Praeis romantinis etapas pas tavo dabartinį mokytoją - prisidėsi prie mano “tamsiosios RBSD pusės“ klano... :alus:

Citata

Kitaip sakant - realybė yra viena, tik skirtinguose lygmenyse...

Visa bėda, kai daltonikams duoda kontūrinius žemėlapius užspalvinti...  :D

Citata

Aha, vis pamirštama, kad yra vyras 8-) ir moteris :boobs:

Ne, kalbėdamas apie priešininką turėjau omeny ne vien lytį - ji mažiau svarbi. Net psichodinamines savybes panagrinėjus, jų bus bent keturios (tavo yra pasyviai agresyvus, o mano, tarkime, aktyviai...  :D ).

Citata

Čia ne prie ko, bet apie grėsmes tiek prisiklausiau per Paksiaus apkaltą, kad tas žodis tik su juom ir asocijuojasi :D

Blogai, kad taip...  :(

Daugelis mano teiginių būtų lengviau suprantami, jei į mano šį pastebėjimą rimčiau būtų pažvelgta.

RBSD mokiniesi gintis nuo REALIŲ grėsmių ir atakų (pirmas - yra daugiau taktinis terminas, tad svarbesnis, antras - techninis, ir apspręstas pirmojo). Pameni mano trumpą seminarėlį apie peilį “Bijok kairiarankio“?... ;) Aš net nežinojau, kad iki mums su Storu atvykstant, jūs atidirbinėjote gynybą nuo peilio...

Tai KO NEI VIENOS JOS NEPRITAIKĖT???  :D

Tylu kaip buvo ta tema...  :rolleyes: Tai ar čia aš toks Džekas Skerdikas papuoliau, ar mano atakos vis tik buvo... realesnės toms, kurias atidirbinėjot?... ;)

Kitaip tariant, TOKIO varianto, kaip grėsmės, jūs neįvertinot. Na, dabar tai jums padės išnešti sveiką kailį kitąkart, tikiuosi (prašom, nėr už ką...  :D ).

RBSD skirtumas nuo kovos meno ir yra tame, kad pastarasis bando pritempti priešininko veiksmus prie sau naudingos realybės: iš čia ir visos tos nerealios atakos ar konflikto pradžios būdai, ką akivaizdžiai rodo aikido, tačiau, jei gerai įsižiūrėsit, tas pats šablonas taikomas VISUR. Tiesiog aikido jis pasiekė labiausiai šaržuotą absurdą (kita vertus, Tomiki-ryu aikido visai nepanašį į mano čia minimą Aikikai... ;)).

Kokia prasmė treniruotis tai, ko nebus? Hobi? Bendram išsilavinimui? Nes “taip pas mus dojo arba per varžybas atakuoja“?... Sutinku. Ir nesmerkiu. Kiekvienam savo.

Grėsmių gi analizė leidžia pirma nustatyti, KAS IR KAIP kelia pavojų - ir tada parinkti tam ADEKVAČIAS priemones.

Ironiška, bet tūlas kinų vadybininkas Sun Tzu “Karo mene“ apie tai kalbėjo jau prieš kelis tūkstančius metų... ;) Tik gal ne visi suvokia, ką skaito? Girdėta ir nuvalkiota frazė (kinų kalbos vertimas yra visiška kūrybinė interpretacija, tad priimkite maniškį variantą):

“Jei nepažįsti saves ir priešo - pralaimi garantuotai. Pažindamas save, bet nepažindamas priešo - kartais laimi, kartais ne. Tik pažindamas priešą, kaip patį save - gali laimėti, kiek bekovosi!“... ;)

Kuriame čia taip kovos mene mokina tą priešą pažinti?... ;) Kuriame čia taip ta jo “grėsmių analizė“ atliekama?...  :D

Išplėsiu savo tą “nemalonųjį kovos meno paradoksą“ (pridėkite prie Wind pateiktų palyginimų):

Kovos menas - mokina įveikti silpnesnį (durnesnį) už save.

Sportas - mokina kovoti su lygiaverčiu priešininku (va, šitie bent jau analizuoja savo priešininkus, ir kaip taktinę kovą su jais vesti, kad iki finalo nueiti!... ;)).

Savigyna - mokina įvertinti stipresnį priešininką (nes kitoks nekelia grėsmės!) ir apsisaugoti nuo jo įstatymo numatytuose rėmuose.

Citata

Čia jau atskira tema, psichologinė daugiau. Visuomet būna vienas ar kitas stipresnis, jei abu lygūs, tai visvien tam tikrose situacijose išryškėja vieno ar kito pranašumas. O kaip atspėti, priešininkas stipresnis, ar silpnesnis?  Dažniausiai sprendžiama pagal išvaizdą. Tačiau ji dažnai būna apgaulinga. Labai daug įtakos padaro priešininko "naglumas" (jei naglas - tipo kietas). O kartais žmogus būna įkalęs, ir jam visi vienodi... Ne, čia reiktų atskiros temos...

Nebūtinai psichologinė. Pameni mano rodytą variantą su peiliu bare?... ;)

Būk tu nors Shaq_as ar Sappas - jei man tave reikia paguldyti, kad nukraujuotum, tavo stiprumas man neturės jokios reikšmės.

Arba čia aš kliedžiu - ir geriau būčiau aukomis tada rinkęsis kiek lengvesnius ir mažiau klastingus kokį Gyvuliuką su Vaivada, nei tave su Storu?... ;)

Nors man ir prisigėrus nekils abejonių, kad letenos nei su vienu iš jūsų lankstyti neisiu...  :D

Tai tiek apie tą stiprumą...  :-)

Citata

Masinė psichozė? :shock:

Ne. Ne masinė.

Savo kaime pranašu nebūsi. Mormonų suvažiavime apie Budą geriau nekalbėti - liksi nesuprastas.

Taip ir užrašome: nusišneku aš.  :D  Nes kaip gi gali būti, kad kovos menas kovai netinkamas...

Nors “kovai“ (kaip jūs ją suprantate), tai jis tinkamas. Savigynoje iš jo naudos menkai..  :?

Citata

Vadinasi nerado tinkamo mokytojo.

Jo mokytojas yra tikrai fantastiškas! Turi realių muštynių patirtį ir visa širdimi myli HKD. Taip kad nereikia lia-lia...  :A

Jorga man irgi fainas bičas. Tik ir jis stebėjosi, kodėl “nevež“...  :rolleyes:

Aš palauksiu, kol tavo romantinis laikotarpis baigsis...  :P  Nors medaus mėnuo jau pas savo mokytoją jau-jau, ar dar nevisai?... ;)

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #27 įjungtas: 2004 Grd 22, 10:27:51 am »
Citata

Nepainiok peštynių su muštynėm...  :D

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #28 įjungtas: 2004 Grd 22, 10:36:14 am »
Citata

As sutinku, kad mustynese treniruotas turi daugiau sansu. Bet yra ir kiti momentai. Kiekvienas kovos menas turis savu privalumu ir trukumu. Ir visi tai puikiai zinome. Pvz. ar jus bokse treniruojates kaip isvengti spyrio i tarpukoji? ka daryti, kai issitraukia peili, dujinuka ar pan.? Ka daryti, kai esi pargriautas ir tave uzgule, ar pan?
Cia tik vienas momentas, o kur dar kiti pvz.:
įsitikinimas, kad moki muštis nėra blogai, bet atsiranda grėsmė įsisvelti į situacijas, kurių paprastai vengtum.
bet apie tai itą kartą

Perfrazuojant, tai čia yra situacija, kai už medžių miško nematoma...  :D

Galima kalbėti apie techniką. Tačiau kas iš to?  :rolleyes:  Alkūne į žandikaulį panašiai atrodys su panašiu efektu tiek mene, tiek sporte, tiek savigynoje.

Žvelkite plačiau: kokia yra to meno (ar užsiėmimo srities):

a) misija

b) paskirtis

c) tikslas

A-B-C dažnai suplakama į vieną, o vis tik pabandykite išskirti ir atsakyti sau į klausimus, kuo užsiimate.

Šie savo ruožtu apsprendžia ir toliau vienas kitą įtakojančius veiksnius, kurie hierarchiniu požiūriu išdėstyti taip (nuo svarbesnio):

d) strateginės idėjos (dažnai išreiškiama kaip stilius arba bendra modus operandi, judėjimo kultūra ir pan.)

e) strategijos

f) taktika

g) technika (plačiąja prasme: nuo kombinacijų, serijų ir veiksmų iki smulkesnių techninių elementų).

Žiūrint per šią prizmę, tai Wind skirtumų palyginimą dar galima papildyti...  :D

Sei-i

• Svečias
« Atsakyti #29 įjungtas: 2004 Grd 22, 12:12:28 pm »
Citata
Nutariau konkreciai parasyti kuo gi skyriasi sportas bei kovos menai nuo savigynos.

Ir tuo sukėlei man galvos skausmą, prie kurios nominacijos prizui dabar tave prirašyti: už kovos menų propagavimą, ar už savigyną?...  :D

Citata

Pagrindiniai skirtumai:
1.
sporto tikslas - irodyti teisejams ringe bei ziurovams savo jiega, vikruma, techniskuma bei pranasuma.
savigynos tikslas - traumuoti, "isjungti" priesininka arba suteikti jam maksimalu skausma.

Čia ne visai sutikčiau. RBSD traumuoti irgi nebūtina - priklauso nuo būtinosios ginties ribų. Todėl perfrazuočiau tiksliau:

Menas: įveikti priešininką pagal stiliaus kanonus.
Sportas: įveikti priešininką pagal nustatytas taisykles.
Savigyna: įveikti priešinininką įstatymo nustatytose rėmuose (būtinoji gintis).

Citata

2.

Na, šiuolaikinio kečo ringe būna ir dar daugiau...  :D

Gal geriau patikslinti taip:

Menas - mokinasi visą gyvenimą nugalėti stipresnį priešininką (12-tos kartos Šaolinio vienuolį tarpuvartėje), tačiau realiai praktikuojasi tik su silpnesniais priešininkais (nes kitaip “kanonai negroja“ - žr. pirmą punktą aukščiau).

Sportas - mokinasi kaskart įveikti vis stipresnį, karjeroje kovodami su lygiaverčiu varžovu, tačiau kaskart stipresniu, už praeitą.

Savigyna - mokinasi įvertinti stipresnio priešininko (fizinis, skaičiaus, situacinis ar ginkluotės pranašumas) keliamą grėsmę ir imtis adekvačių ir įstatymo leistinų priemonių.

Citata

3.
Ringe - priesininkas yra tos pacios svorio kategorijos.
Gatveje - dazniausiai priesininkas daug stipresnis.

Ech, o juk kažkada UFC buvo daug sąžiningiau: nebuvo svorio apribojimų...  :-(

Dėl to svorio neatitikimo irgi per daug nesuabsoliutinčiau: gatvėje jus gali ramiai (jei čia šis žodis tinka...  :D ) užpulti daug silpniau atrodantis ir mažesnio ūgio ir svorio priešininkas... ;)

Jei pastebėjot, dideli ir sunkūs žmonės dažniausiai būna ramūs (Shrekas, pvz.  :-) ), tad tik pasyviai agresyvūs. Blogiau, kai jie yra aktyvūs (Tank Abbot, pvz. - tarp kitko, jis turi aukštąjį išsilavinimą, jei kas žinot... ;)).

Citata

4.
Ringe - vienuodas (arbna beveik vienuodas) pasiruosimo lygis. beto priesininkai naudoja ta pacia technika.
Gatveje - pasiruosimo lygis gali zymiai skirtis, beto gali buti naudojamos bet kokios technikos.

Sporte: lygiaverčiai priešininkai lygiavertėmis sąlygomis.

Mene: etiketas (šniūrėkai) sulygina situaciją su sportu, be to - “mušti silpnesnįjį“ arba negarbingiau - negerai... Čia tik išimtį sudaro nindzės, kurie rungtyniauja, kas kam kokį didesnę “kiaulę“ kovoje pakiš - bet tai ne išimtis, o taisyklė (tiesiog jų “kanonai“ - konrta-kanonai...  :D ).

Savigynoje: priešininkas renkasi auką pagal savo patyrimą SILPNESNĘ. Kadangi jis užpuldamas JAU daro nusikaltimą, tai savo arsenalą riboja tik pagal bendrus tikslus (nežudo, jei nebūtina, tačiau... ;)). Besiginantis gi yra iš anksto prastesnėje situacijoje, nes jis savo veiksmais ir “pačiu savimi“ jau paskatina nusikaltimą; suteikia progą; apribotas įstatymo rėmais numatytų būtinosios ginties ribų.

Citata

5.
Ringe - kovotojai kaunasi be ginklu arba su minkstais ginklais
Gatveje - naudojami koviniai visu rusiu ginklai.

Sportas: apibrėžti taisyklių žalos nedarantys.

Menas: kanonizuoti, dažniausiai, dabar nebenaudojami ginklai. Saugumo sumetimais jų pritaikymas ribotas ir labai sąlyginis.

Savigyna: beginklis užpuolimas akimirksniu gali eskaluotis iki ginkluoto užpuolimo. Ginklai yra nusikaltimo įrankis, taip pat naudojami improvizuoti, parankiniai, dažnai - nelegalūs. Visi jie - REALIAI pavojų sveikatai ir gyvybei keliantys. Besiginantis iš anksto prastesnėje situacijoje, nes ginklai ir jų panaudojimas yra apibrėžtas griežtų įstatymo normų.

Citata

6.
Ringe - kova vyksta pagal taisykles kurie draudzia traumuoti priesininko.
Gatveje - kova vyksta be jokiu taisykliu, priesininko traumavimas yra toleruojamas.

Sporte: taisyklės parenka MAŽIAUSIAI traumuojančius ir mažiausiai žalos padarančius priešininkui veiksmus.

Mene: laisvame sparinge atidirbami sportiniai variantai, mokomąjame-sąlyginiame TIK imituojama žala, nedetalizuojant teisinių pasekmių.

Savigyna: priešinininkas siekia maksimaliai padaryti žalą aukai. Besiginantis veiksmus turi naudoti būtinosios ginties ribose, pagal grėsmės lygį. Nors traumuojantys veiksmai ir leistini, tačiau TIK įstatymo numatytais atvejais ir jų panaudojimas gali (ir bus) kvestionuojamas teisėsaugos.

Citata

7.
Ringe - kova stebi teisejai, galima bet kuriuo metu pasiduoti.
Gatveje - jokiu teiseju ir jokio pasigailejimo.

Sporte: taisyklės ir reglamentas.

Mene: kanonai ir ritualai (etiketas).

Savigynoje: savi dėsningumai ir “ritualai“.

Citata

8.
Ringe - kova prasideda po tam tikro signalo, pries ja galima pasimankstinti, pasiruosti psichologiskai.
Gatveje - kova gali prasideti netiketai, paciu neinkamiausiu laiku.

Sporte: nuo “švilpuko iki švilpuko“. Dėmesys kovos metu. Taktinio plano parengimas iki kovos konkrečiam priešininkui ir jo įgyvendinimas ar koregavimas kovos eigoje.

Mene: po tam tikro ritualo. Tačiau akcentuojamas zanshin (nuolatinis budrumas), ir jam vystyti skiriamas papildomas dėmesys, žinomas kaip “dvasinis darbas“, meditacijos ir pan. Jei tai ne pro-sportiškas kovos menas, aišku. Daugiau akcentuojama “kanonizuotos strategijos“.

Savigyna: priešininkas išnaudoja netikėtumo veiksnį. Jei tai negalima, papildomi veiksmai taikomi, norint sumažinti aukos budrumą. Besiginantis, vietoje nekonkretaus zanshin, mokinamas skirtingų budrumo lygių ir situacijos išankstinės analizės bei grėsmės indikatorių suvokimo, kaip ir konflikto vystymosi žinių ir patyrimo jo deeskalavime. Taktinė kova vyksta “operatyviame“ lygmenyje - daugiau “politikos“, nei “invazijų“ (“šaltasis karas“, kurio viena pusė yra SSRS - blogio imperija, o kita - “laisvas demokratinis pasaulis“...  :D ).

Citata

9.
Ringe - kova ribojama pagal laika, raundus. Bei duodama laiko atsigauti po nokdauno bei tarp raundu.
Gatveje - nera jokiu laiko apribojimu, ir nieks neduoda laiko atsipusti iki kovos pabaigos.

Sporte: žiūrovų labui oponentų jėgos tausojamos ir kova ištempiama iki ilgesnio reginio. Labai svarbi sportininkų ištvermė.

Mene: laikas reguliuojamas pagal treniruočių tikslą - nuo momentinės atakos “vienu kirčiu - ir hana!“ iki “100 kovų meditaciniais ar nušvitimo tikslais“... Fizinis pasirengimas svarbu jauniems, o senieji prisidengia “išvengta kova - laimėta kova“...

Savigynoje: jei tai ne peštynės (apsikeitimas smūgiais pagal nerašytą ritualą), tai pati kova tetrunka iki 20-30 sekundžių, įskaitant “futbolo“ pradžią... Jei per pirmas 5 sekundes priešininkas nekrenta, kova nuo smūginės pereina į ristynes (parterį).

Citata

10.
Ringas - patogi vieta kovai, apribota erdveje.
Gatve - bet kuri vieta, dazniausiai nepatogi bei pavojinga, neribojama erdveje.

11.
Saleje - sviesu, silta bei patogu.
Gatveje - gali buti tamsu, salta, kova vyksta lauke nepriklausomai nuo oro salygu, kurios nevisada buna palankios.

Sporte: vieta saugi varžytis.

Mene: sukelianti estetinius jausmus ir saugi praktikuotis.

Savigynoje: bet kuri nepatogi aukai situacija.

Citata

12.
Ringe - kova vyksta su specialia apranga, su patogia avalyne.
Gatveje - kova vyksta dazniausiai aprsirengus netinkamai (kovai) bei su nepatogia avalyne.

Sporte: sportiniai drabužiai.

Mene: “maskaradas“.

Savigyna: kasdienė apranga.

Citata

13.
Ringe - protektoriai, pirstines, salmas, kapa ir tt.
Gatveje - nera jokiu protektoriu.

Sporte: jei kontaktas mažiau ribojamas, tai apsaugos nuo traumų priemonės.

Mene: maskaradiniai šarvai arba kontaktas tik imituojamas.

Savigyna: šarvai improvizuoti (odinė striukė, stori katalogai ar žurnalai, apjuosiantys kūną, kampuočiai, saugantys kaulus ir pan.), kaustyti batai, kastetai, rankinės ar kuprinės vietoje skydų ir pan.

Citata

kai kurie sie skirtumai gali buti priskiriami lyginant kovos menus ir savigyna.

Kadangi aš mėgstu tikslumą, tai perėjau per visus tavo punktus ir papildžiau ar pakoregavau...  :D  Bet šiaip - esi šaunuolis! :alus:

Citata

bet dazniausiai del kovos menu viskas yra dar paprasciau ...
ten labai daug demesio skyriama formaliems pratimams neturintiems nieko bendro su realia savigyna.
ir nei sporte nei kovos menuose nieks nedesto tam tikros "kovines psichologijos".

Vien pagal priešo “įsivaizdavimą“ sakau, kad iš sporto kartais naudos daugiau, nei iš kovos meno: nes mokina bent jau pranokti lygiavertį, o ne silpnesnįjį...  :D

Citata

P.S. tas faktas kad sportas bei kovos menai yra gerai bei lavina tam tikras zmogaus sugebejimus yra neneigiamas!

Būtent! :hug:

Nes nėra blogo kovos meno ar sporto - yra tik ne laiku ir ne vietoje. Tiesiog nereikia tapatinti kovos meno su savigyna - i visks normalej!  :D  

Nindzėms, tarp kitko, irgi sveikiau būtų, jei iš miškų išlįstų į miestą... ;)

« Atsakyti #29 įjungtas: 2004 Grd 22, 12:12:28 pm »