Manau, kad pagrindinis skirtumas tarp taikinio, ir priešininko yra tas, kad pastarasis turi dar ir alkunes, dilbius, kojas ir t.t Spirdamas netiksliai mawashi-geri gali susitraumuoti net i dubens kaula pataikes, todel cia visiskai skirtingi dalykai..Aš pats niekad neinu sparinguotis be apsaugu, ir tikrai todėl kad galėcčiu normaliai ir be baimės dirbti...
O dėl tokio...
tikro smūgiavimo pavyzdžių...Manau, kad Siemens arenoje spalyje jų matėme pakankamai... 
Taip, ir kaip sykis po mano minėto žmogaus spyrio, labai liūdna, bet priešininkas atsidūrė ligoninėje su stipriu smegenų sutrenkimu. Priešininkas irgi turėjo alkūnes, dilbius ir visus kitus dalykus. Bet dar yra toks dalykas, kaip smūgio tikslumas. Ar spardai nesitaikydamas?
Beje, KAIP susitraumuoti, pataikius su Mavashi Geri į dubens kaulą?! Ką, pirštai nepastatyti teisingai? Nes jei smūgiuoji su iš tiesų kieta vieta - pirštų pagalvėlėm, nežinau, KĄ ten gali susitraumuoti...
Ir va prašom, dar viena apsaugų blogybė. Ne tik suteikia klaidingą įspūdį, kad galėtum atseit ir be jų dirbt pilnu kontaktu, kai prireiks, bet dar ir tikslumą sumažina...
O iš tiesų nei galėtum dirbt normaliu kontaktu, nes nesi pratęs saugotis (va, pas Denį kažkam šonkaulius patvarkė), be to, nesi pratęs prie skausmo, kas yra normalu kontakte, nei, kaip suprantu, paskui gali normaliai ir tiksliai smūgiuot ar blokuot plikom rankom ir kojom - tiek shotokaninės nuolat minimos traumos yra žmonėm, dirbantiem be apsaugų, iš fantastikos srities, nes pasitaiko nerealiai retai - tam ir yra smūgio TIKSLUMAS ir KONTROLĖ, dirbant su neapsaugotu priešininku, tiek taviškė man išvis nesuprantama... Tačiau taip, skausmo būna kiekvieną treniruotę. Natūralu. Ne šachmatų būrelis

Ir ne ego glamonėjimosi klubelis, kai nori realiai, bet nori, kad nebūtų popa...
P. S. Radiatoriui: vis dėlto neištvėriau. "galima ir be apsaugu ismokt stiipru ir tikslu smugi ,niekas negincija ,bet realu ,tai yra nokautuojanti ar zalojanti .... ". Stiprus ir tikslus smūgis ir yra nokautuojantis ir žalojantis. Jei jis nėra nei nokautuojantis, nei žalojantis, jis nėra nei stiprus, nei tikslus. Taip kad nebereik čia tų lia lia.
Pažįstu daugybę žmonių, kurie dirbo visą gyvenimą be apsaugų ir smūgiuoja normaliai - stipriai, tiksliai, žalojančiai. Nereik įsivaizduot, kad jei patys dirbot su apsaugom, tai visas pasaulis turi rinktis tą metodiką. Visa kas turi privalumų, turi trūkumų.
Kol kas aš asmeniškai matau daugiau apsaugų trūkumų nei privalumų. Na ir kas? Jums nuo to pasaulis byra, kad reikia laidyt visą laiką niekinamas pastabėles? Klaviatūra visi gudrūs palaidyt, ateikit, pasibandykit laisvą sparingą be apsaugų...
Ir kai Smauglys šitaip parašo, tai viskas ok, a ne? O jau kai aš, tai prasideda "super puper" treneriai, "nerealu", "matėm spalį", "tu ką, pirmą kartą kovos menuose?", "jūsiškiai veidą atkišę kovoja"...
Tiesiog pasiskaičius ima kilt įtarimas, kad nesat taip jau visai įsitikinę, jog tos apsaugos yra tikrai COOL, kad ir patys žinot tuos trūkumus, kuriuos sakau, viešai, tik pripažint nenorit. Ir iš ten visi tie maskuojami ir nemaskuojami "špilkavojimai".
Kurie išvis lyg ir netiktų subrendusiems ir "gerbtiniems" žmonėms. Ir dar kai kuriems ypač netinka prie veido veidmainystė.
moderams : daugiau asmeniškumų iš mano pusės nebus, ir čia nuolat siūlomo pratimo pasisakyt į PM nenaudosiu, nes pasisakysiu viešai, sutikusi tam tikrus žmones akis į akį. Kaip jau sakiau, klaviatūra barškint lengva, tada už bazarą atsakyt kaip ir nereikia.