Kraštutinumai visada blogai. Bet naujokui ir turi būt viskas paduota sukramtyta, kad gerai jam dašiltų. O tai ateis – va, šiandien taip ir taip padarot, o kitą triešą ateinat ir papasakojat, kaip iš tos situacijos išvystyti kitą... Na, čia aukštesniam lygyje sveikintina būtų 
Neprieštarauju nei dėl padavimo, nei dėl aukštesnio lygio. Bet remiuosi asmenine patirtim - buvo pirmieji metai, kai tiesiog juodai ariau ir nieko negalvojau, galų gale ir patogu buvo, nes treneris tuo metu turėjo principą "Dirbkit, kai būsit juodi diržai, galėsit paklaust, kodėl". Iki tam tikro laipsnio patogu. Nes kaip paaiškėjo vėliau, užsikačalinau kaip mot. lyties King Kongas, išorinį karatė vaizdą (smūgiai, spyriai į orą, blokai) turėjau geresnį nei daugelis, tačiau:
a) susivariau kelius jiems netinkamoms stovėsenoms
b) "vidinio" karatė supratimo ir atlikimo, to byš stiprių smūgių, normalios reakcijos į atakas ir t. t. pas mane nebuvo.
Ko pasekoj ir toliau sau nemąstydama per sekančius ketverius metus taip ir tupėjau pasiektame atitinkamai su kitais palyginti, kurie TAIP nedirbo ir nearė, aukštame lygyje, bet tai buvo lubos. Aukščiau nėjo niekaip, jaučiau, kad kažkas ne taip, kad tai, ką darau, nepritaikoma, tik nedašuto, kodėl.
O paskui buvęs treneris pradėjo akcentuoti mąstymą, kodėl kas daroma. Tiesa, pats jis nemąstė ir nemąsto, na, bent iš šono taip atrodo, bet man tai buvo šansas pramušt lubas. Prateriojus pakankamai daug laiko.
Ok, dabar sveikata nebe ta, bla bla, bet paprasčiausiai jaučiasi, kad kai pradėjau MĄSTYTI (o tam padėjo ir šis forumas), ką darau, ar man tai tinka, ar man verta mokytis tai, ko niekada neišmoksiu (pakirtimus), o gal akcentuoti tai, ką darau gerai (kojų spyriai) - tiek mokymosi, tiek atlikimo kokybė pagerėjo smarkiai...
Tik nežinau, ar būtų pavykę pradėti mąstyti, KODĖL kažką darau, jei nuo pirmos treniruotės nebūčiau mąsčiusi, KĄ darau gerai, o ką negerai... Nes turiu daug sąrašėlių (dabar jau sumažėjo klaidų kiekis, tai turiu jas galvoj), iš senesnių laikų, kur po elementą išnagrinėtos stovėsenos, smūgiai ir t. t., ir išknista, ką negerai dariau. Nuo pat naujokės statuso - sakykim, jei tiksliau, nuo antro mėnesio lankymo.
Praverčia iki šiol - net ir mąstant, KODĖL, vis dar reikia pamąstyt, KAIP.