Ir išvadas apie aikido pasidarau ne žiūrėdamas video su Uešiba, o vertindamas lietuvių aikido "meistrus".
Ir tikrai mes sugrįžom prie aikido

O toks vertinimas ir yra teisingas

Mes Uešibos niekada 'gyvai' nematėm ir nepamatysim...

Bet dabartinius aikidokas matom...
Ir jei Japonijoje (galbūt) yra karate meistrų su ikken hisatsu, tai aš negaliu perimti kovos taktikos pats šito neįvaldęs. Gal būt ir aš galėčiau nužudyti vienu smūgiu, jei priešininkas stovėtų ir nesigintų. Bet kova rodo ką kitą. Beje nė vienas toks dalykas kol kas moksliškai nėra įrodytas.
Na, o aš girdėjau ,kad yra net tarp boksininkų pasitaikę savotiškų ikken hisatsu, kai vienu smūgiu kokį alchašiuką patiesia

Bet čia jau yra aplinkybės. Mokytis nukalti priešininką vienu vieninteliu smūgiu (ir nesimokyti ką daryt jeigu nepataikai arba tave pirmą užpuola ) yra visiška beprotybė

Bet vėlgi. Manau, kad tai yra tik atskirų karate mokyklų trūkumas. T.y. trenerių nekompetentingumas

Esu jau daug metų kovos menų kely. Iš savo praktikos galiu pasakyti, kad kova ar bent jau sportinis sparingas, yra visai kiti dalykai nei technikų atidirbinėjimas. Ir dažnai į pirmą vietą iššoka psichologija, patirtis ar priešininko pajautimas, o ne pati technika. Tad į kovos menus, kur nėra vienokių ar kitokių sparingų žiūriu labai skeptiškai.
Hm... sutinku. Bet aš sakyčiau ,kad ne kovos menai neturi sparingų ,o "meistrai" to ne(nebe)praktikuoja. Taip ir išsigimsta kovos sistemos (ir tampa MENAIS).

Sparingas yra esmė. Nebent treniruotės vyksta "dėl sveikatos ir gero laiko praleidimo".. Kaip beje yra dažnai rašoma įvairių klubų skelbimuose..
Ir dar pasaulyje yra turnyrų, kur šiais laikais galima ir po 100000 už kovą gauti. Bet ten kažkaip labai nedaug kovos menų yra. gal pasakysite, kad tarkim vietvodao (nežinau, kaip tiksliai rašosi) ir kt. nenori gauti šių pinigų ir todėl nedalyvauja? Netikiu.
Gal ten irgi yra krūva mirtinų technikų ,kurios nėra tinkamos varžyboms ir už kurių panaudojimą galima patekti į kalėjimą?

O šeip... Jeigu tie menininkai treniruotusi 'teisingai' ,galėtų eiti ir į turnyrus. Ir sėkmingai ten sudalyvautų. Tokia mano nuomonė.