Seniau dažnokai bendraudavau su tradicinio ir fudokan karatė atstovais. Dažnai girdėdavau frazę, kad boksas tai niekam tikęs, nes dirba tik rankom ir t.t. Kai paklausdavau kiek sparingų turėjo su boksininkais, pasirodydavo, kad nė vieno.
Dar klausiau, kodėl po smūgio neatsitraukia ar bent neužsidengia. Išgirsdavau ilgą filosofiją apie vienintelį mirtiną smūgį. Kai nuvedžiau į dodžio ir paprašiau tą smūgį parodyti į kriaušę, pamačiau tik vidutinio stiprumo stūmimą.
O pakaktų keletos sparingų su boksininkais ir visų šitų diskusijų net nebūtų.
Bet gerai pagalvojus ,čia ne karate kaltė ,kad "meistras" nemoka ikken hisatsu

Nežinia kaip būtų jeigu jis vienu smūgiu sugebėtų prakiurdyti tą bokso kriaušę ( argi nėra tokių? )

O šeip visa tai tik parodo ,kad "virtualios diskusijos" atneša daugiau žalos ,nei naudos

Prisižiūri va per TV/PC kaip tas boksas atrodo ir padarai klaidingas išvadas...
Vakar išgirdau iš vieno, kad lanko Niat Nam (jei nesuklydau) ir , kad tai labai kieta sistema. Paklausiau ar pas juos yra sparingai. Man kažkodėl atsakė, kad nėra. Įdomu pagal ką jie nustatė, kad sistema kieta? Aišku tikėjimas-pasitikėjimas geri dalykai, bet...
Gal kieta sistema šokiams?

Ne visi kietumą matuoja kovoje

Kai kam daug svarbiau ,kad išmokytų padaryti trigubą salto ir gražiai spirti ore....
Aš vis mąstau ar ne klaida yra lyginti 'kovos menus'. Gi be meistro ,įvaldžiusio savo "kovos meną" ir jį suprantančio, "kovos menas" yra tik tuščias judesių rinkinys..

Jį galima 'lyginti' pasiėmus kokią knygutę

Sėdi sau ir skaičiuoji koks "menas" turi daugiau smūgių įvairiomis kūno vietomis.. pagal tai ir nusprendi
Manau, kad reikia lyginti "kovos meno mokyklas". Vertinti ,tai ar "mokytojas" joje yra pajėgus kovotojas, ar jis sugeba gerai paruošti kovotojus... Juk net ir vienodo stiliaus mokykla Sibire bus kitokia ,nei Maskvoje. Jeigu mokytojas "lievas" ,tai jau išeina ,kad visas kovos menas "lievas"?

Aš taip nemanau. Nors manau, kad yra stilių ,kurie nebeturi gyvų meistrų ,praktikų šioje žemėje

Kitaip tariant, reikia ieškoti pajėgaus priešininko ir su juo "lyginti" savo turimus įgudžius. Na, ir pageidautina ,kad kovotojas būtų kito stiliaus atstovas