Dauguma savyginos sistemeos sio atveju eina situacijos analizes budu. Jeigu mano partneris stovi taip, laiko peili taip, as turiu daryti toki veiksma... Gaunasi kad zmones bando isiminti N-situacijos, nu kurios jie gali save apsiginti ir atidirbinejo tuos situacijos iki automatizmo. Problemos prasideda tada kai ateina kazkos naujokas ir sugalvoja N+1 situacija...zmogus nezino ka daryti
. Situacija gali buti isvis ne pavojinga, bet zmogus gali pasimesti, todel kad jam sita situacija nera pazistama.
denis

is savo puses dar pridesiu, kad laikau tai daugumos metodiku problema:
- monotoniski sablonai ("viens du, viens du, viens du, kaire desine, kaire desine..")
- scenarijais, technikomis paremtas mokymas ("jei Petras smogia is virsaus, tai tada ... [ir cia parasyta 40 zingsniu seka] ...")
- specifines katos (tipo jose uzsifruota bunkai, tai tada klausimas, kam sifruoti - vien tam, kad reiktu desifruoti, ir tai suprastu "osobo odarennyje"?)
- netinkami prioritetai (varom 1000 tsuki is Kibadachi, o paskui stebimes kodel nemokam judeti, kai svarbu pirma judeti, o paskui jau smugiuoti)
ir tada atsiranda frazes "maziau snekek, daugiau dirbk, ir viska pasieksi", "reikia sparingo kad suprast kaip daryt", "priklauso nuo situacijos", "KOVOS menas ir kovos MENAS", "per viena diena neismoksi, reikia ilgu metu", "ar aikido veiksminga gatveje", "ne kovotojas", ...
sarasa galiu testi. Esme ne tame, kad priestarauju sioms frazems, as daznai
sutinku galbut net labiau, nei autorius

Esme, kad skaitant tarp eiluciu mano nuomone i sias frazes idedama
netinkama prasme, jos naudojamos ne vietoje ir atstovauja ne toms mintims, kurias jos turetu reiksti
mano,
subjektyvia nuomone, kuri i tiesa nepretenduoja ir greiciausiai yra klaidinga. Taciau ta nuomone man persa isvada, jog tokia metodika ir poziuri yra kur tobulinti, o frazes tera pasiteisinimas nekeisti poziurio/tvarkos, "skambus zodziai", uz kuriu niekas nestovi
ir tada skubama pasiusti diskusiju oponentus... treniruotis

- "maziau sneku, daugiau darbu". Kas daug pasako ne apie oponenta

Ir siaip, neduokdie yla is maiso islis - juk jei ka, visada pasakai "dirbt daugiau reikia", ir atsakomybe nuslenka nuo peciu

Mne platit za kolikcestvo, a kto mne budet platit za kakcestvo?
(c)Arkadijus Raikinas
na, galbut visa esme yra
tame, kaip yra treniruojamasi. Gal pakeitus poziuri nebutu, kad "aikido veikia pries locha, o pries speca - nini", o "menininkai" butu "kovotojais"