Išlaikymas - tai kontrolė. O su kontroliuojamu priešininku galima daryti ką nori pvz.: pridaužyti snukį ar tiesiog akį išdurti
...tai dar klausimas, kuris kuriam gali akį išlupti .

Be to, kaip minėjau, yra efektyvesnių kontrolės būdų, nei Kodokan judo siūlomi išlaikymai.
Laužimas, smaugimas - kovos pabaiga (invalidas arba lavonas). Visi įpratę pasiduoti varžybose, tad nesupranta realiai ką reiškia šis veiksmas.
Su tuo sunku nesutikti, bet mintis buvo ne apie tai, o apie ilgą voliojimąsį parteryje.
O dėl penkiakovių tai bredas totalus. Lochų ir po penkis galima patvarkyti. O vat jei aš busiu poroje su kokiu nors mano Smaugliu, tai galime laimėti prieš bet ką (aišku be ginklų).
Ir dar man labai patiko Gracie interviu: apie kovą su daug priešininkų dažniausiai kalba tie, kas realiai negali ir prieš vieną laimėti. Parašiau "dažniausiai" tad nebūtina taikyti sau.
Dėl penkiakovės, tai prisikabinai prie žodžio... galėjo būti ir trikovė

Na, aš tai niekad nematuoju, kad, būdamas poroje su kažkuo ar vienas, galėčiau įveikti bet ką. Anksčiau ar vėliau atsiranda kas sustabdo.

Visada vertinu situaciją sau nepalankiai, tai priešas fiziškai stipresnis, tai laikas spaudžia, ar priešininkai keli. Praktikoje išbandyta, kad kova (ypač taktika) prieš kelis priešininkus skiriasi nuo bazinių junginių, kai atidirbinėji su vienu priešininku. Pvz., dėl to atsisakiau aukštų kojų spyrių ar tąsymosi susikabinus, voliojimosi parteryje...
O dėl lochų, tai lochai manęs kaip ir nepuola.