AutoriusTema: Karate  (Skaityti 129975 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs Dainiux

• Globalus Moderatorius
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2011
  • Žinutės: 3481
  • Amžius: 52
  • Vieta: Panevėžys
  • Šalis: lt
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Karate
« Atsakyti #420 įjungtas: 2010 Sau 26, 11:45:24 am »
Būtent- niekada nesitrauk. Tokios info daug skaičiau, tai net nebenoriu diskutuot...Būtent iš tų laikų atėjo smūginių paviršių grūdinimas ir t.t. Trauktis ar kitaip kūnu išvengti smūgio buvo negarbinga ir apie jokius išėjimus kampais nebuvo net kalbos.
Tolima distancija apskritai karate atsirado tik prasidėjus laisviems , veržliems sparingams. Tokios distancijos būdavo tik naudojant ginklus- kobudo- variante. Ten be visų šitų dar budavo labai tolima- kada mesdavo ginklą ir t.t.
Mavashi -geri atsirado tik įvedus jį Gigo Funakoshi į shotokaną, tokio smūgio karate net nebuvo. Nei ura mavasi ar yoko. Buvo kansetsu tipo į sąnarius, hiza geri, kulnais į atraminius taškus- keltį, šlaunį.
Nepamirškim, kad karate pasikeitė tik atsiradus jiu-kumite . Iki tol ji buvo kitokia. Okinava-te mokyklos aplamai dirbdavo tik artimose stovėsenose, su metimais ir t.t. Juk net dabar Goju-ryu yra tokių veiksmų, ką sportiniai karate variantai jau išbarstė...
MMA / karate / wudang coach
 Panevėžys, Lietuva   
+37064716767
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs Smauglys

• Auksinis VIP narys
  • Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2004
  • Žinutės: 3753
  • Amžius: 54
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • smauglys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #421 įjungtas: 2010 Sau 26, 12:20:16 pm »
 Oi tsuki - tolimos distancijos smūgis. Tie kas daug kovojo įvairiuose stiliuose (ypač kontaktiniuose), pasakys, kad tai super retai naudojamas smūgis. Tad kodėl kata bunkai (pritaikymas) dominuoja oi tsuki atakos? Ir retai gyaku tsuki (dažniausias bet kokios kovos smūgis).
 Versija: todėl kad kata technikos pagrinde buvo taikytos kovai prieš ginklus (plikom rankom prieš ginkluotą). Ir tik vėliau pritempta krūvos pritaikymų be ginklų. Kurie dažnai nelogiški,juokingi ir kovai nepritaikomi. Tad ar verta sureikšminti kata? :chmm:
« Paskutinis taisymas: 2010 Sau 26, 12:24:29 pm nuo Smauglys »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti  Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Amžius: 47
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #422 įjungtas: 2010 Sau 26, 12:41:45 pm »
Oi tsuki - tolimos distancijos smūgis. Tie kas daug kovojo įvairiuose stiliuose (ypač kontaktiniuose), pasakys, kad tai super retai naudojamas smūgis. Tad kodėl kata bunkai (pritaikymas) dominuoja oi tsuki atakos? Ir retai gyaku tsuki (dažniausias bet kokios kovos smūgis).
 Versija: todėl kad kata technikos pagrinde buvo taikytos kovai prieš ginklus (plikom rankom prieš ginkluotą). Ir tik vėliau pritempta krūvos pritaikymų be ginklų. Kurie dažnai nelogiški,juokingi ir kovai nepritaikomi. Tad ar verta sureikšminti kata? :chmm:
Su nelogiškais, juokingais ir kovai nepritaikomais pritaikymais - tikrai neverta tokių katos sureikšmint. Tuščias laiko gaišimas, kurį galima kur kas šauniau išnaudot kichon ir kumite.
P. s. ir dabar suspardykit negyvai  - kas pirmas  :kikena:
p. s. po p. s. kažkiek versijai dėl ginklų pritariu, bet - maždaug 30 proc.
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs gerietis

• 6 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2008
  • Žinutės: 95

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #423 įjungtas: 2010 Sau 26, 12:57:08 pm »

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #424 įjungtas: 2010 Sau 26, 13:09:41 pm »
Rašau su principu "kiekvienam pokšte dalis tiesos".
apie klipus - realiai neįgyvendinama makalynė.
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #424 įjungtas: 2010 Sau 26, 13:09:41 pm »

Atsijungęs Magus

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lie 2005
  • Žinutės: 684
  • Amžius: 43

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #425 įjungtas: 2010 Sau 26, 14:31:23 pm »
Citata
Kodėl ?

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2008
  • Žinutės: 2896
  • Vieta: Kaunas

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #426 įjungtas: 2010 Sau 26, 14:39:32 pm »
Rašau su principu "kiekvienam pokšte dalis tiesos".
Kodėl? :D

Antras man visai patiko. :nezino:

Atsijungęs Magus

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lie 2005
  • Žinutės: 684
  • Amžius: 43

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #427 įjungtas: 2010 Sau 26, 15:27:52 pm »
Citata
Antras man visai patiko.
Vat ir man antras normalus.
O kas su juo negerai ?

Atsijungęs coffeedrinker

• Nidan (2 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2009
  • Žinutės: 1680
  • Amžius: 37
  • Vieta: Anapus kompiuterio
  • Šalis: lt
  • Heavens Troll

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Mano rastai
« Atsakyti #428 įjungtas: 2010 Sau 26, 19:07:06 pm »
tas senovinis nesitraukimas is vietos (jau nekalbu apie samurajiska judejima i prieki) veikia priesininka psichologiskai daug stipriau negu shotokaniskas striksejimas pirmyn ir atgal :) bet jei kova pries kelis, tai be judejimo niekaip.

o del kata, tai mano nuomone tai tera gimnastika. anksciau niekaip nesuprasdavau kaip kata gali turet skirtingus pavadinimus.. vyresniam amziui supratau, kad tai, ka as visa gyvenima vadinau kata, buvo vadinamoji 'kova su seseliu'. taip ir nepabandziau jokiu katu, likau prie tos pacios nesistemiskos 'kovos su seseliu', kas man atrodo daug naudingiau. maximaliu tempu dirbant ore atsidirba ir istverme ir judejimas ir dar daug kitu savybiu. beto nesutinku, kad pagal kata galima vertinti technikos atidirbima. viena ir ta pacia kata galima ismokt tobulai, bet ta kata dar ne visa karate technika.
:kava:

"Kaip padaryti, kad smugis is kaires eitu kaip ish desines?"
"- treneruotis ir neuzdavinet durnu klausimu"

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #429 įjungtas: 2010 Sau 26, 19:11:58 pm »
Vat ir man antras normalus.
O kas su juo negerai ?
Dar vienas pokštas - jei man taip blokuotų rankas mirtinai, spirčiau koja  :angel: Su boksininku gal tiktų.

O čia geriečiui - ką norėjai tais klipukais pasakyt? Ar kad gražu, ar kad ir be ginklo galima kovot ar kad ką? Aš klipukų irgi galiu daug pridėt  :P

« Atsakyti #429 įjungtas: 2010 Sau 26, 19:11:58 pm »

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #430 įjungtas: 2010 Sau 26, 21:27:12 pm »
Dar vienas pokštas - jei man taip blokuotų rankas mirtinai, spirčiau koja  :angel: Su boksininku gal tiktų.
Ten gerai viskas su kableliu? :kikena:

Va su boksininkais kaip tik ir nesigautų, o šiaip antras variantas gana realus, pats taip mėgstu.

Atsijungęs gerietis

• 6 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2008
  • Žinutės: 95

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #431 įjungtas: 2010 Sau 27, 00:44:09 am »

O čia geriečiui - ką norėjai tais klipukais pasakyt? Ar kad gražu, ar kad ir be ginklo galima kovot ar kad ką? Aš klipukų irgi galiu daug pridėt  :P

Norėjau tik parodyt, kad ne visų katų pritaikymas yra prasmę praradusių ilgų distancijų veiksmų dalis (kiek mano profaniška galva šioj srity išprotauja - likusių nuo laikų, kai buvo svarbi kova prieš ginluotus ietimis, kardais, lazdomis ir pan. - čia sutinku su Smaugliu). Per savo trumpą patirtį su goju mačiau veiksmus ir trumpoje distancijoje (gynyba nuo sugriebimų pvz.), rankų kontrolė (kas buvo rodoma klipuose) - tai artima kova, artimiau jau klinčas. Ir visiškai sutinku, kad žiūrint iš sportinio sparingo pusės, tai beveik neturi prasmės, tai japoniška gracija nepasižymintys okinavietiški veiksmai, kurie kovos metu turi trukt sekundės dalis (nelaukiant, pvz., kol stripulis įspirs :) ) bet juos atidirbt reikia daugiau  darbo įdėt, nei blokams ar  užsidengimams išmokt (kaip ir kakie, kurio esmė "prilipt" prie priešininko rankų jas jaučiant ir priešininko pastangas paverčiat sau naudingomis). Aišku tikiu kad vėl užvartysi savo erudicija ir ironija, bet pasakiau ką manau - t.y. per daug kategoriška teigti, kad kata - veiksmų skirtų nuo oi tsuki apsiginti(paprastai tariant) seka. Šiaip ar taip, tikrai jaučiuosi per žalias diskutuot su tamsta, kuri laiko visam tam skiria ~10x daugiau nei aš :)

coffeedrinker > jo, kata, manau, galima suvokt ir kaip kovą su šešėliu. Man ir patinka mintis apie kelių viens po kito sekančių veiksmų iš katos atidirbinėjimą - juk tai ta pati kombinacija prieš įsivaizduojamą priešininką.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #432 įjungtas: 2010 Sau 27, 02:32:13 am »
Metant pokštus į šalį, galiu ramiai pasakyt, kad kalbant apie katas esu toooooks pradinukas, kad net ko gero darželinukas, jei kalbėtume apie tai, ką vistik neblogai išmanau - tai naujokų treniravimo metodikų ypatumai... 
Todėl, gerieti, man rimtai buvo įdomi tavo nuomonė - sorry, naktis, dar gerai neįsiskaičiau, bet būtinai ją pastudijuosiu. Nes paprasčiausiai neįsivaizduoju, ką tiksliai norėjai tais klipais pasakyt, aš net nežinau, iš kokios katos paimti tie judesiai - kažkur varpais skambino, regėta, ale neturiu supratimo. Tai tau bandysiu atrašyt ryte ir ačiū už išsamų atsakymą  :handshake:

O kažkur gal rašiau apie katą, o gal tik į PM - tai nieku gyvu nemanau, kad kata - veiksmų skirtų nuo oi tsuki apsiginti seka...
Bet ir nemanau, kad tai kova su trim-aštuoniais-dešimt priešininkų , kurių kai kurie puola iš nugaros, stovėdami karatistinėse stovėsenose  :luztu: 
Mano galva, katose fiksuojami visi karate veikimo principai. Kadangi variantų, kaip tuos principus panaudoti, yra daugybė, jie visi į katas nesukišti. Bet perpratus pačius principus, galima sukurti savo variantus arba jei pasiseka perskaityti jau kažkieno išstudijuotus variantus, duok dieve, padėsiančius ir nuo gyaku zuki, ne tik nuo oi zuki  :angel: Ir nuo ginklų - ne nuo patrankos, ale nuo lazdos - kodėl ne.

Ir dar mano galva, negalima studijuoti kata veiksmų atskirai, po vieną. Kiekviena seka yra būtent seka, kurios metu priešininkas nuginkluojamas, jei turi ginklą, ir pastatomas į tokią padėtį, iš kurios NEGALI kontratakuoti JOKIA galūne, ir greičiausiai yra gan rimtai sužalojamas.

Todėl tikrai manau, kad užsiiminėjant sportiniu karate, katos "zulinimas" yra absoliučiai beprasmis, nes tai tuščias laiko gaišimas - mokomasi to, ko greičiausiai nepanaudosi, nes gatvėje užteks ir įgūdžių, įgytų varžybose, rimtesniuose sparinguose ir pan.

O jei neužsiiminėji sportiniu karate, tai yra, varžybose nedalyvauji, o karate treniruojiesi, rimtos kata studijos, jei nori, kad tavo veiksmai būtų bent minimaliai realūs, yra būtinos . Bet rimtos, o ne nublokuojame age uke smūgį į smakrą, kitą ranką atitraukiam, nes taip sutraukiami nugaros raumenys, ir darom kontrataką gyaku zuki, nes tai stiprus smūgis, o priešininkas tuo metu iš mūsų padaro kotletą. Arba mus puola iš užpakalio, mes stovim zenkutsu dachi kaip kapitalūs grybai, išlaukiam kol jau puls, tada atsisukam, žvaliai su RANKA nublokuojam KOJĄ, RANKAI NIEKO nenutinka, ir einam su žingsniu į priekį darydami smūgį, o priešininkas mums nieko bloga nepadaro, savaime suprantama :angel:

Arba mokomės Heianų pritaikymą, čia aprašytąjį, ir viliamės, kad bus aukštesnės katos, tai ten jau mokins normalios gynybos ir puolimo, o šį reik tik praeit vardan diržų ir tam kad įsivaizduot minimaliai kovą su šešėliu, ar dar vardan kažko, ir pamiršt.

Ir nesuprantam, kad Heianuose (Pinanuose) jau yra užfiksuoti VISI karate principai... Ir kad jie buvo kurti tais laikais, kai nebuvo jokių mokinukų-pradinukų ir tuolab baltų-mėlynų diržų, o jų kūrėjas nebuvo toks geras dėduliukas, prikūręs gimnastikos pratimų.

Parašau-nutrinu, tai gal kol kas užteks.

Atsijungęs Brizas

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Grd 2007
  • Žinutės: 562
  • Vieta: Oslo
  • Šalis: no

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #433 įjungtas: 2010 Sau 27, 08:38:32 am »
... aš net nežinau, iš kokios katos paimti tie judesiai - kažkur varpais skambino, regėta, ale neturiu supratimo. Tai tau bandysiu atrašyt ryte ir ačiū už išsamų atsakymą  :handshake:

dėl aiškumo - tie klipai iš goju ryu katu (gekisai ir seipai) bunkai kažkokie junginiai

P.S. nereiktu pamiršt jog populiarieji (labiausiai paplitę) shotokan ir kyokushinkai toli gražu netolygu visai karate, juk yra kiek daugiau stilių, nei šie du garsūs japonų stiliai, suabejočiau ar visur iškeltas klausimas tinkamas ir kitiems
Goju ryu karate Osle: Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #434 įjungtas: 2010 Sau 27, 09:08:39 am »
Man kažkaip atrodė, kad kata yra bazė "kihon" (ar kaip ten pas jus). O bazė lyginant su "taikomaja" technika šlifuoja visai kitus dalykus. Todėl su laisva improvizacija a la kova su šešėliu, net negalima lyginti. Kitą vertus, jei tikslas tik gauti sportinį tašką, tai kata tikrai ne pats racionaliausias kelias. Bet jei nėra bazės, kokia tada ten karate?

Čia neliečiant katų estetinės ar dvasinės pusės.

« Atsakyti #434 įjungtas: 2010 Sau 27, 09:08:39 am »