na, as tik rasiau tai ka man teko matyti, remdamasis savo asmenine patirtim. maciau stipriu karatistu, bet... mazai. aisku stiliu yra ivairiu, nesigincinu. bet va rasiau pagrinde apie visokius karate do, shotokanus ir pan. (o ar ne tai sudaro dauguma?) gal pas juos tame problema, kad po smugio kova stabdoma, per ju kumite, bet smugiu jie 'bijo'. jeigu prasideda artimas apsikeitimas smugiais tai karatistas 'pamirsta' technika. o jeigu apsikeitimas su kokiu boksioru, tai ziurint realiai - sakes. aisku nevisais atvejais, nuo kovotojo daug priklauso, bet.. nu bent jau kiek man teko matyt, tik mano asmenine patirtis. isvada galima padaryti tokia, kad karate neuniversali technika, bet as zinau, kad taip nera. taigi problema arba treneruotese arba dar kazkur kitur, nezinau kur daugiau tos problemos ieskot... o sekciju savigynai yra, pvz krav maga (nezinau ar lietuvoj jo yra), o daugiau turbut ir nera. apie ka as ir kalbejau, kad dabar tai perdaryta i sporta, kuris (kalbu konkreciai apie karate) gatveje tikrai retai pasiteisina. o kas yra kovos menas pirmoj eilej - savigyna ar sportas? imo treneruotes kovos menuose nukrypo nuo esmes. varzybos turetu buti tik kaip treneruociu elementas, o ne pagrindine esme, i kuria nukreiptos treneruotes.
as jeigu ka ir pats esu karatistas, bet jau nuo seniai pats vienas sau treneruojuosi. nevaikstau i vietines dojo mokyklu krepsinio salese su treneriais, kurie skaldo blokus ir an stiklu sokineja, bet neturi jokio realaus kovinio, netgi fizinio pasiruosimo. juokingai man isvis toki "dojo" atrodo. o jeigu kazkur prie vilniaus yra tikrai rimtu karate mokyklu su rimtais treneriais, tada pasidalinkit info, buciau dekingas. apsilankyciau, apsiziureciau, vistiek planuoju koki kluba palankyt, kai bus tam galimybiu. tik kad nebutu superpakazucha pirma diena, o toliau beprasmis ir nesibaigiantis 'technikos slifavimas' (kuria seniai esu atslifaves, tik biski.. biski 'pagal save') t.y. gimnastika, be greicio, be fizinio pasiruosimo (aisku ta ir be trenerio galiu daryt) ir be esminio psichologinio.