AutoriusTema: Karate  (Skaityti 129876 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs Dainiux

• Globalus Moderatorius
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2011
  • Žinutės: 3481
  • Amžius: 52
  • Vieta: Panevėžys
  • Šalis: lt
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
Re: Karate
« Atsakyti #255 įjungtas: 2009 Spa 15, 18:20:35 pm »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Grįžtu namo, kol saulė dar nenusileido...
dainiux citata iš nutemptos temos :
I. Tame ir esmė, kad einant per kovinį pasirengimą ir nekreipiant dėmesio į tai, kas realiai, o ne oficialiai užfiksuota karate katose - iki normalios savigynos ilgas kelias. Plius minus penki metai mažiausiai. Kreipiant dėmesį - normaliai tai atidirbant - metai maksimum.
II. Aš tai teigiu, kad daug kovinio sporto (o kas yra menai, man po barabanu - kaip teisingai kitoj temoj rašoma, ir boksas gali būt menas, ir karate gali nebūt), tai laikykim, kad visa tai yra sportas, bus paprasčiau - žodžiu, yra daug kovinio sporto šakų, kur nereik kata, nes jie nėra skirti savigynai. O pasidubasinimui užtenka bet kokio stiliaus. Ir tikrai, per tam tikrą laiko tarpą praktikantas galės IR apsiginti, bent jau labiau už standartinius nesportuojančius piliečius.
III. O kam Tau kovos mene reikalinga kata? Kiek supratau, būtent pačiam studijavimui atlikimo kaip tokiam,  kūno koordinacijai, dvasiniam tobulėjimui, prisilietimui prie senobės, pojūčiui, kad meno mokaisi? Ar vistik sparinguojiesi pagal kata?  kitaip tariant - kokią tiksliai techniką naudoji kovose paimtą tiksliai iš katų? nes rašei, kad "technika" perduodama per kata.
1. Karate- kovos menas, kuriame vyrauja zema stovesena, artimi blokai ir smugiai i pazeidziamiausias zmogaus vietas, naudojami koju smugiai, priesininko isvedimai is pusiausvyros ir metimai. Naudojami skausmingi veiksmai, veiksmai nuo sugriebimu ir t.t. Funakoshi net uz stalo sedint moke. Va duokit man tokia karate, tai as ir pasakysiu, kam reikalinga kata. Yra tokia? Nebe. Ji nustojo buti kovos menu, nes tapo sportiniu variantu su mavashi-kizami-gyaku arba atvirksciai.Plius distancija , garsus KIAI ir viskas- esi karatistas.
2. Niekas is kata nebenaudojama karate, nes nebera prasmes- jos nebera  :oho: Liko sokinejimai, strikinejimai ir tasku gamyba. Viskas. O kata pagrindinis uzdavinys ir budavo- supazindinti mokini su veiksmu seka, techniku galimomis panaudojimo galimybemis, pacia technika, kur sujungta ne tik veiksmu kratinys, bet ir psichologinis, vestibiuliariniskuno darbas pajuntant savo kuno galimybes esant nepatogiai padeciai , kaulu darbas kitu, nei zmogui iprastu rezimu...Tai- kvepavimas+veiksmas+ koju ranku, dubens, net galvos darbas vienu metu...Galima vardyt daug. Beje, o kur musu su ginklais dirbanti auditorija? Pas juos taip pat yra kata...
3.Ar kur rasiau kad kata- mano kovos meno virsune? Nu ne. As taip ir neteigiu. Tai dalis- kaip ir kichon, BFP, meditacija, kovos, darbas su peiliu ir t.t.- to, ko as siekiu. Kaip ir kova nera mano meno virsune. Tai irgi tik dalis. O dubasintis, jei jau atvirai- aplamai nereikia- yra saunamieji ginklai, isduodami protiskai sveikiems( kartais nelabai:) ) asmenims, kurie suteikia daug daugiau pasitikejimo nei kovos praktiku igudziai. O jei dar saudyt moki, ji greit istraukt, uztaisyt ir t.t. kas vel susideda i savotiska "mena"- nereikia nieko! Man tai lieka kaip dalis mano gyvenimo. As galiu daryt kata, galiu begiot, galiu siena kraut- rankas stiprina- viskas man bus i nauda, nes ta darysiu del saves, ne pasidubasinimui ar kovai ant tatamio!
MMA / karate / wudang coach
 Panevėžys, Lietuva   
+37064716767

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 4046
  • Amžius: 47
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #256 įjungtas: 2009 Spa 15, 18:43:01 pm »
1. Karate- kovos menas, kuriame vyrauja zema stovesena, artimi blokai ir smugiai i pazeidziamiausias zmogaus vietas, naudojami koju smugiai, priesininko isvedimai is pusiausvyros ir metimai. Naudojami skausmingi veiksmai, veiksmai nuo sugriebimu ir t.t. Funakoshi net uz stalo sedint moke. Va duokit man tokia karate, tai as ir pasakysiu, kam reikalinga kata.
2. Niekas is kata nebenaudojama karate, nes nebera prasmes- jos nebera  :oho: Liko sokinejimai, strikinejimai ir tasku gamyba. Viskas. O kata pagrindinis uzdavinys ir budavo- supazindinti mokini su veiksmu seka, techniku galimomis panaudojimo galimybemis, pacia technika, kur sujungta ne tik veiksmu kratinys, bet ir psichologinis, vestibiuliariniskuno darbas pajuntant savo kuno galimybes esant nepatogiai padeciai , kaulu darbas kitu, nei zmogui iprastu rezimu...Tai- kvepavimas+veiksmas+ koju ranku, dubens, net galvos darbas vienu metu...Galima vardyt daug. Beje, o kur musu su ginklais dirbanti auditorija? Pas juos taip pat yra kata...
3.Ar kur rasiau kad kata- mano kovos meno virsune? Nu ne. As taip ir neteigiu. Tai dalis- kaip ir kichon, BFP, meditacija, kovos, darbas su peiliu ir t.t.- to, ko as siekiu. Kaip ir kova nera mano meno virsune. Tai irgi tik dalis. O dubasintis, jei jau atvirai- aplamai nereikia- yra saunamieji ginklai, isduodami protiskai sveikiems( kartais nelabai:) ) asmenims, kurie suteikia daug daugiau pasitikejimo nei kovos praktiku igudziai. O jei dar saudyt moki, ji greit istraukt, uztaisyt ir t.t. kas vel susideda i savotiska "mena"- nereikia nieko! Man tai lieka kaip dalis mano gyvenimo. As galiu daryt kata, galiu begiot, galiu siena kraut- rankas stiprina- viskas man bus i nauda, nes ta darysiu del saves, ne pasidubasinimui ar kovai ant tatamio!
1. yra toks karate - fudokan vadinasi. tiesa, zemos stovesenos ten jau koks desimt metu nenaudojamos, nes jos neveiksmingos. ir kam reikalinga kata?
2. dabar klausimas - koks tavo propaguojamas karate? nes tie sokinejimai - toli grazu ne visur, nereik absoliutint. manau, goju ryu nera...
3. trumpai tariant, kata tik atlieki - visam tam, kam minejai, isskyrus veiksmus, kurie joje uzfiksuoti? tavo pasirinkimas, nors manau, kad visam tam, kam minejai, tobulinti yra ir geresniu efektyvesniu budu, katu tam nereik.

ahoi, likusi forumo liaudis - kas nors propaguojat katas praktikoje, isimdami is ten tai, kas ten uzfiksuota - veiksmu NE kratini? Negi Lietuvoj vien mano buves treneris tuo uzsiima?  :oho:
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs siamas

• Nidan (2 dan)
  • *
  • Registracijos data: Kov 2008
  • Žinutės: 1799
  • Amžius: 61
  • Vieta: Kaunas
  • Šalis: is

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #257 įjungtas: 2009 Spa 15, 18:55:17 pm »
Neturiu nieko prieš tradicionalistus bet mano galva kata tai daugiau hobis nei kažkas realaus, kaip kažkada jau minėjau okinavos kobudo yra pvz. kata su irklu - nu pabandykit man kas nors irodyti kad tai turi kažkokią praktinę vertę. Tai tik mano nuomonė .
Nėra šventojo be praeities ir nėra nusidėjėlio be ateities

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #258 įjungtas: 2009 Spa 15, 19:04:03 pm »
Neturiu nieko prieš tradicionalistus bet mano galva kata tai daugiau hobis nei kažkas realaus, kaip kažkada jau minėjau okinavos kobudo yra pvz. kata su irklu - nu pabandykit man kas nors irodyti kad tai turi kažkokią praktinę vertę. Tai tik mano nuomonė .
paskaitykit abernečio straipsnį tinklapyje , šiandien ii dalis bus, ir tada kalbėkim , ok? taip, be tų dalykų - tikrai hobis, su tais - velniškai realu
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs Rimvydas

• 3 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2009
  • Žinutės: 402
  • Amžius: 35

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #259 įjungtas: 2009 Spa 15, 19:05:48 pm »
1. yra toks karate - fudokan vadinasi. tiesa, zemos stovesenos ten jau koks desimt metu nenaudojamos, nes jos neveiksmingos. ir kam reikalinga kata?
2. dabar klausimas - koks tavo propaguojamas karate? nes tie sokinejimai - toli grazu ne visur, nereik absoliutint. manau, goju ryu nera...
3. trumpai tariant, kata tik atlieki - visam tam, kam minejai, isskyrus veiksmus, kurie joje uzfiksuoti? tavo pasirinkimas, nors manau, kad visam tam, kam minejai, tobulinti yra ir geresniu efektyvesniu budu, katu tam nereik.

ahoi, likusi forumo liaudis - kas nors propaguojat katas praktikoje, isimdami is ten tai, kas ten uzfiksuota - veiksmu NE kratini? Negi Lietuvoj vien mano buves treneris tuo uzsiima?  :oho:

Katos gerai apsilimui. :)

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #259 įjungtas: 2009 Spa 15, 19:05:48 pm »

Atsijungęs siamas

• Nidan (2 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #260 įjungtas: 2009 Spa 15, 19:18:05 pm »
Straipsnis kaip ir pažintinis tik vat galvoju - mokais kelis metus kata, poto bunkai, ir tau atsiveria praktiniai laužimų , metimų ir t.t. galimybės. O gal geriau tuos metus tiesiogiai mokytis tuos laužimus ,metimus ir pakirtimus?

Atsijungęs Dainiux

• Globalus Moderatorius
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2011
  • Žinutės: 3481
  • Amžius: 52
  • Vieta: Panevėžys

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #261 įjungtas: 2009 Spa 15, 20:05:11 pm »
Straipsnis kaip ir pažintinis tik vat galvoju - mokais kelis metus kata, poto bunkai, ir tau atsiveria praktiniai laužimų , metimų ir t.t. galimybės. O gal geriau tuos metus tiesiogiai mokytis tuos laužimus ,metimus ir pakirtimus?
SIAMAI- tu atsivertei!!!!!!!!!!!!!!!!! :respect: As tukstanti kartu aiskinu ir manes vis tiek klausia, arba neskaito ir neisiskaito ka parasiau, arba tipo diskusijai reikia....Taip! Cia apie kalna ir malunsparni! Arba mes supaprastintai- t.y. sportiniu metodu ta pasiekiame, arba einame per kovos meno sistema su visais jos grazumais- kichon, kata, kumite! Rezultatas bus tas pats, tik keliai skirtingi! O juos renkames mes! Ir Stripulis vel klausia- o kam man kata...Stripuli- skaitom, ka as rasiau apie kata, begima, sieno krovima...Nebeturiu noro tikrai kazka berasyt...Nesusikalbesim vis vien manau...
MMA / karate / wudang coach
 Panevėžys, Lietuva   
+37064716767

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Amžius: 46
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #262 įjungtas: 2009 Spa 15, 20:09:12 pm »
nebežinau net ar beverta diskutuot, apie tai, kai žmonės n metų įsitikinę savo tiesa dėl savo būdo,stiliaus,trenerio,aplinkybių, kažin ar pakeis jau įsišaknijusia, porą kilometrų gilyn, nuomonę...
nenuėjęs į goju aš būčiau kitaip kalbėjęs, dabar dar negaliu daug reikštis per mažai ten buvau dar...

kas čia minėjo, kad be katų ruošėsi čempionatams ir dalyvavo sėkmingai? tai ir yra visa esmė...
sportui nereik daug, tik taisyklių rėmų, gatvei jų nebuvimo.

o kata iš principo buvo veiksmų užrašymo sistema(man patinka taip traktuot ir tiek, neprimušit)
kata tai raidės, bunkai tai žodžiai, galima užsiimti dailyraščiu, o galima ir pasakot tuo pačiu...
o be rašto tikrai nesunku susikalbėt (duot į snukį).

tik nesuprantu ko mes ginčijamės? visokių yra visokių reikia ir šiaip dėl skonio nesiginčijama gi
Universe is for free.

Atsijungęs siamas

• Nidan (2 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #263 įjungtas: 2009 Spa 15, 20:48:09 pm »
Visiškai sutinku, yra versija kad kata būtent ir buvo vizualinis būdas perduoti informaciją apie stiliaus techniką, bet tai buvo tada kai rašyt ir skaityt mokėjo vienas iš tūkstančių. Kažkodėl dabar juk neperrašinėjam knygų ranka ar Gutenbergo rankinėm staklėm. Irdar vienas dalykas - vat įdomu kodėl prieš kelis šimtus metų sukurta kata tai jau genialumo viršūnė, o dabarties meistro tai jau vogta arba š...  Tipo ankščiau tai gyveno kažkokie antžmogiai o mes tik evoliucijos klaida, sugebantys tik kartoti senovės genijų judesius.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #264 įjungtas: 2009 Spa 15, 22:56:44 pm »
Abernetis teigia (galima ginčytis, aš tiek kompetencijos neturiu, kad galėčiau, man tiesiog tas teiginys patinka, sakykim), kad VISI koviniai principai užfiksuoti penkiose HEIAN katose, kad jas išstudijavęs mokėsi viską: smūgius, pakirtimus, metimus, smaugimus, laužimus ir t. t. Tai va tas penkias Heian katas, piešinį norint galima išmokti per pusmetį. Jas atlikinėti tobulai, kaip meistrai pusmečio nepakaks, bet to visai nereikia, nes kovoje tie judesiai nebūna tikslūs ir nudailinti, svarbu principas ir judesių seka. Bunkai REIKIA mokytis iš karto, o ne paskui, nes paskui tai daryti beprasmiška - kaskart darydamas kata ir žinodamas, kaip ją pritaikysi, darai visai kitaip nei automatiškai kartodamas piešinį.
Grįžtu prie to, kad savigynos pagal tas katas galima išmokti per metus - manau, gan greitai. Jei tam atsiduosi - tai ir per pusmetį. O paskui jau išties gali viską tobulinti tobulinti ir tobulinti iki meno, bet tu JAU turėsi įgūdžius, kuriem ir buvo skirta karate iš pat pradžių.
O pas mus viskas gaunasi atvirkščiai - viską tobulini tobulini tobulini ilgus metus iki meno, ir žiū po ilgo ilgo laiko tu jau GAL turi įgūdžius, kuriem buvo skirta karate iš pat pradžių. Man toks "priėjimas" yra keistas, kita vertus, jis padeda uždirbti pinigus - esu tikra, kad išmokę gintis iš pat pradžių, dauguma atsisijotų ir "meno" nebedarytų. Taigi ir pinigėliai nuplaukia. Kito paaiškinimo tokiai situacijai neturiu.

Dainiuxui - tiesiog apie save trumpai. Katų nemėgau, kol žinojau tik oficialųji bunkai. Mum buvo įkalta, kad darydamas kata turi kiekvieną akimirką žinoti, kam panaudosi vieną ar kitą judesį. Na, ir kai galvodavau apie tas nesąmones oficialiąsias, mane tiesiog kratydavo, taip kad kata prasmės nemačiau jokios. Kai atradau Abernetį, persimečiau į kitą barikadų pusę - dabar jas mėgstu. Bet daryt - vis tiek ne. Nu ne man pagal charakterį - jis toks staigus, šnai šnai  :-]. O pritaikyt - labai taip. Tik dabar neturiu su kuo, kaip minėjau, naparnikė raiščius nusitraukė  :-(
Bet kam: gal kas iš Vilniaus link vasaros norėtų pagal Abernetį padirbėt kokį kartą į savaitę? Jei taip, rašykit PM.

Ir dar šiokia tokia analogija apie katų darymą, neatidirbant jų pritaikymo.

Sakykim, žmogus turi Bethoveno muzikos natas. Įvairių kūrinių. Jas skaito, varto, gali naktį pažadintas po kurio laiko pasakyt, kurioj vietoj andante, kurioj c-moll, kurioj d-durr, kurioj doremifasol la si, kartais skaitydamas net miglotai įsivaizduoja, kaip tai turėtų skambėti - mintyse. Išmoksta iki tobulybės. Jaučiasi be visa ko ne tik išmanantis, bet ir dvasiškai pakylėtas.
Bet niekada nepabando jų sugroti, nes esą dabar jau ne tie laikai kaip Bethoveno amžininkų  - juk vis tiek TAIP nesuskambės...
Kiekvieno teisė rinktis, čia kas be ko.

« Atsakyti #264 įjungtas: 2009 Spa 15, 22:56:44 pm »

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #265 įjungtas: 2009 Spa 15, 22:57:20 pm »

Katos gerai apsilimui. :)
O dar geriau apšilimui ne katos, o apšilimo pratimai, specialiai tam pritaikyti. Negi ne?  :laikr:

Atsijungęs Paladinas

• Nidan (2 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2006
  • Žinutės: 1902
  • Vieta: Liondonas
  • Šalis: england

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #266 įjungtas: 2009 Spa 16, 01:04:02 am »
Truputeli nesupratau ko klausi..? :chmm:
AUJA
Kelionės keičia žmogų.!?
Taip keičia, tik ne būtinai į gerą pusę... :)

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #267 įjungtas: 2009 Spa 16, 02:02:23 am »
Truputeli nesupratau ko klausi..? :chmm:
Klausiu, ar kas nors dar Lietuvoje daro bent jau sutartinį sparingą, mokydamiesi realiai veikiančių katose fiksuojamų kovos metodų, užuot tenkinęsi oficialiuoju JKA ir ITKF nustatytu bunkai, kuris nė velnio neveikia, tai ir praktikuot nėra ką - užtenka tik aklai atkartot ir kažką lėtai ir neįtikinamai atlikt per egzaminą.

O šiaip dar prie karate. Aš ne menininkė, bet karatė fanatė - tikrai. Ir man paprasčiausiai būdavo gaila ir nejauku klausyt visokių postringavimų, kad karatistus sutvarkytų imtynininkai ir t. t., nes, jei karate lieka tik smūgiai, na, geriausiu atveju dar pakirtimai ir metimai, tai taip, atsiduri ant žemės ir tau šakės. Na, bet gi visi teigia, kad karate - ne imtynės. O va pasirodo katose kažkodėl fiksuojami ir laužimai, ir smaugimai ir kiti imtynių elementai. Tai elementariai gaila, kad būtent tai nepraktikuojama, o turėtų būti. Nes daugumą karate technikos veiksmų, kurie atliekami stovint, galima lygiai taip pat atlikti gulint.
Įdomu, kaip ten tas Kodokano dziudo - irgi universaliau už sportinį? Dėl to tau patinka?

Atsijungęs dziudoka

• Auksinis VIP narys
  • Yondan (4 dan)
  • *
  • Registracijos data: Spa 2008
  • Žinutės: 2896

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #268 įjungtas: 2009 Spa 16, 08:31:34 am »
Įdomu, kaip ten tas Kodokano dziudo - irgi universaliau už sportinį? Dėl to tau patinka?
Sportinis - tai daugybę kartų iškastruotas tradicinis Kodokan dziudo. Pirmiausia taisyklėmis, o vėliau jau ir veiksmų apribojimais. :E Dabar dar ir kimono į chalatus pakeis. :E
Bet tai vistiek Kodokan dziudo :-(
« Paskutinis taisymas: 2009 Spa 16, 08:44:17 am nuo dziudoka »

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Amžius: 46
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #269 įjungtas: 2009 Spa 16, 09:48:17 am »
o dabarties meistro tai jau vogta arba š...  Tipo ankščiau tai gyveno kažkokie antžmogiai o mes tik evoliucijos klaida, sugebantys tik kartoti senovės genijų judesius.
na dėl vogimo nežinau ką čia galima pavogt kai viską moki, nebent kopijuoti, anksčiau katos turėjo kažkokį tikslą ar tai išsaugot techniką, ar tai išmokinti kvėpuoti, ar supaprastintos vaikams/naujokams ar judėjimo... dabartinės tokios, tikrai kitaip, nei kratiniu, pavadinti sunkoka, nebent nemačiau įdomios, ką mačiau paprasti judesiai sumesti ir tiek, galbūt kaikam atrodo ir senosios taip pat nesiginčysiu visgi kai kurios katos tikrai be paaiškinimų ir bunkai nelabai daug ką duoda...
o dėl antžmogių, na dabartinė karta nesitreniravo tiek kiek ankstesnė vien dėl laiko skirtumo :) tai normalu imho kad gerbiam labiau senimą vien dėl to ką jie pasiekė, ką pasiekė dabartiniai tai ok viskas bet kai lygini visą gyvenimą ir tik 20-30 metuku tai nėra ką lygint, antra mes negalim sau leist gyvent ten kur norim ir kiek norim (kinija,kalnai, etc) nereiktu lygint 10-20-30-40-50 metų kovos menų kelyje, skirtumai yra
Universe is for free.

« Atsakyti #269 įjungtas: 2009 Spa 16, 09:48:17 am »