AutoriusTema: Karate  (Skaityti 127998 kartai)

0 narių ir 1 Svečias žiūri šią temą.

Atsijungęs sakalas

• VIP narys
  • Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2008
  • Žinutės: 1350
  • Amžius: 42
  • Vieta: Vilnius
  • Šalis: 00
  • Lytis: Vyras

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Bokso Klubas Viksoras
Re: Karate
« Atsakyti #765 įjungtas: 2010 Rgp 18, 23:04:00 pm »
Daliuz:
Citata
kuo bazinis tiesus bokse efektyvesnis nei karate? čia nesutiksiu
Kiekvienas stilius turi savo kovines situacijos suvokima ir pagal ta kovines situacijos modeli yra formuojamos technikos. Bokso smugio uzdavinys yra maksimalus atakos ir ginybos subalansavimas.
Pvz: atsiranda kovotojas kuris puikiai ivaldo pasitiktines technikas, turi puikiai reakcija ir pagrinde atakuoja priesininko atakos metu per ranka. Jis jungia viena, antra trecia priesininka tam smugiuojant, atsiranda daugiau toku "gaudytoju" (nes technikos ir stiliaus efektyvumas akivaizdus) Iskyla problema kuria reikia isprest. Vienas is sprendimo budu butu tapt greitesniu uz priesininki ir smugiuot taip, kad tas nespetu reaguot, bet juk greitis ir reakcija jau daugiau igimti bei nuo kompleksijos (fiziniu duomenu)  priklausantys dalykai. jei zmogus sausas jis turi daugiau sansu but greitesnis uz kacioka. Taigi arba visiems reikia prisirist prie kazkokio fizinio standarto arba ieskot techniniu sprendimu. Vienas is tokiu techniniu sprendimu atsiradusiu bokse tai smugiuojant pakelt peti ir taip uzdengt smakra nuo pavojingos priesininko atakos, tokiu budu letesni kovotojai igauna daugiau sansu pries greitesnius.

Taigi veiksmo pranasumas arba ne pranasumas gali but vertinamas pagal tai kokia kovine bei strategine paskirti jis turi.

Tuo tarpu bokso tiesaus smugio stiprioji puse yra tai, kad tai yra puolimas ir ginyba vienu metu ;)

Citata
galima pvz?
pasiuziurek keliu amziu  senumo bokso kovines stovesenas  bei smugio atlikimo technikas ir siuolaikines ir manau klausimu nekils ir pavizdziu ieskot nereiks ;)

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *
  • Registracijos data: Geg 2007
  • Žinutės: 1388

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #766 įjungtas: 2010 Rgp 19, 02:06:55 am »
Daliau,

Nepaverskime šito diskusija apie tai, kuris menas geresnis. Kalba iš esmės ėjo apie mokyklos technikos ir metodikos evoliuciją. Jei mokyklos atstovai leidžia sau tobulinti tiek techniką, tiek metodiką, tai mokykla stiprėja. Net pradžioje būdama visai silpna laikui bėgant tokia mokykla tampa stipri. Juk taip atsirado ir vystėsi visi kovos menai ir rengimo metodikos. Tuo tarpu jei įsikimbama į formą, kurios šventai laikomasi, ir apie tobulinimą net nekyla mintis, tai gaunasi visai kitas dalykas, kuris minėtam vystymuisi užkerta visus kelius. Juk tobulėjimui ribų nėra. Akivaizdu, jog viena mokykla turės galimybes progresuoti ir aplenkti kitą, kuri to nedarys.

Baramui fighter,

Aš savo poste parašiau ne tik apie tai, kuo Kata gali būti naudinga, bet ir apie tai, kuo ji neefektyvi, o gal net ir žalinga. Tamstos pranešime gi rašoma, koks nuostabus ir nepakeičiamas dalykas yra Kata. Man rodos, kad šį teiginį aš išsamiai pakomentavau tame pačiame pirmame poste.

Pabandykime kitaip. Bokse (smūginio stiliaus pvz.) ar BJJ (imtynių stiliaus pvz.) formų nėra, nebuvo ir nebus. Išeitų, jog tiek bokse, tiek BJJ mokytojai žiauriai kovoja su mokiniais, ir šie mokosi būtent taip? Absurdas. Na, ir tikiuosi, jog nekyla noras vadinti bokso ar BJJ neefektyviais, nes jie neturi Kata?..
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs Jidokwanas

• 5 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lie 2010
  • Žinutės: 180
  • Amžius: 49
  • Vieta: Kaunas
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #767 įjungtas: 2010 Rgp 19, 09:20:52 am »
Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Daliau,

Nepaverskime šito diskusija apie tai, kuris menas geresnis. Kalba iš esmės ėjo apie mokyklos technikos ir metodikos evoliuciją. Jei mokyklos atstovai leidžia sau tobulinti tiek techniką, tiek metodiką, tai mokykla stiprėja. Net pradžioje būdama visai silpna laikui bėgant tokia mokykla tampa stipri. Juk taip atsirado ir vystėsi visi kovos menai ir rengimo metodikos. Tuo tarpu jei įsikimbama į formą, kurios šventai laikomasi, ir apie tobulinimą net nekyla mintis, tai gaunasi visai kitas dalykas, kuris minėtam vystymuisi užkerta visus kelius. Juk tobulėjimui ribų nėra. Akivaizdu, jog viena mokykla turės galimybes progresuoti ir aplenkti kitą, kuri to nedarys.

Baramui fighter,

Aš savo poste parašiau ne tik apie tai, kuo Kata gali būti naudinga, bet ir apie tai, kuo ji neefektyvi, o gal net ir žalinga. Tamstos pranešime gi rašoma, koks nuostabus ir nepakeičiamas dalykas yra Kata. Man rodos, kad šį teiginį aš išsamiai pakomentavau tame pačiame pirmame poste.

Pabandykime kitaip. Bokse (smūginio stiliaus pvz.) ar BJJ (imtynių stiliaus pvz.) formų nėra, nebuvo ir nebus. Išeitų, jog tiek bokse, tiek BJJ mokytojai žiauriai kovoja su mokiniais, ir šie mokosi būtent taip? Absurdas. Na, ir tikiuosi, jog nekyla noras vadinti bokso ar BJJ neefektyviais, nes jie neturi Kata?..
Pazystu viena Juoda dirza,kuris niekada nedalivaves kumite rungtyje,ir visada koncentravosi tik i kata!! siai dienai jis geras treneris ir jo mokiniai ( vaikai ) skina  laurus, tiek kumite tiek kata rungtyse, Kiek pazystu ta zmogu jis pasiplakt net megejas...Na sutiksiu kad kata vis del to turi savo itaka ir pranasuma,technikos demonstravimo atzvilgiu,,bet realiai kovai tai ...sakykim -  Netrugdo !!!

Atsijungęs aiki-kami

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Lap 2006
  • Žinutės: 629
  • Amžius: 46

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • "Aiki shuren dojo" Kauno Aikido, Kendo ir Iaido klubas
« Atsakyti #768 įjungtas: 2010 Rgp 19, 11:11:44 am »
Manyčiau, Kata didele dalimi yra tradicija, ir įpatingai klasikiniuose Karate stiliuose.

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #769 įjungtas: 2010 Rgp 19, 11:18:12 am »
laiteriz sry tavo argumentai gražus bet tik tiek, tavo nusistatymas net neleidžia įžvelgt argumentu :) bet sutinku užteks aš ir taip manau

sakalas: o kas sakė kad karate neiskeičia? neseniai buvo įmestos 4 sanchin versijos, dėja jų yra daugiau :) kiek stilių tiek nuomonių, kiek federacijų tiek pakraipų, tai kas sakė kad nesikeičia? teisiog pati sistema(apskritai imant viską, tiek žmones tiek arsenalą tiek federacijas) karate ženkliai didesnė, nei bokso mokyklos(būtent mokyklos, jei ne pavieni mokytojai netgi, kas leidžia kišti savas tiesas daug lengviau), ir galbūt sunkiau prigyja naujovės... asmeniškai aš darau vieną smūgi koja kitaip, nes man nepatogu taip kaip pagal vadovėly nu ir labai man dėl to niekas neprikaišioja  :P
karate nėra visiškai statiška , galbūt rėmai ir siauresni nei kitur, bet netokie kaip kad atrodo

sakalas: iš kur tokios žinios kad tik bokse yra judesių ataka+ginyba vienu metu, bet čia paliksiu jau meistrams aiškinti, kodėl tokia technika atsiranda vėliau o ne nuo pradžių... aš gal ir suprantu bet paaiškint ...

o grįžtant į katą tai kaip ir viskas aišku, tai formų/veiskmų/kombinacijų rinkinys kuris yra bazės dalis, o baze sakalas paaiškino kodėl reik praktikuot :) , o kam persunku atsiminti 15 veiksmų, tie ir keikia katas :) jiems užtenka "praktiškesnių" 3-4 veiksmų lygio katikių :) nu kad nevadinti tai katom dirbam su letenom ir viskas šaunu tada :)

jei manote kad 3 veiksmai ne kata tai kreipkitės į japonu kalbos žinovus ką reiškia kata:
Citata
A kata can refer to any basic form, routine, or pattern of behavior that is practiced to various levels of mastery.

Universe is for free.

Portalo FightClub.lt diskusijų forumas

« Atsakyti #769 įjungtas: 2010 Rgp 19, 11:18:12 am »

Atsijungęs Daliuz

• 2 kyu
  • *
  • Registracijos data: Rgp 2009
  • Žinutės: 675
  • Šalis: aq

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • www.dojo.lt
« Atsakyti #770 įjungtas: 2010 Rgp 19, 11:21:40 am »
Manyčiau, Kata didele dalimi yra tradicija, ir įpatingai klasikiniuose Karate stiliuose.
hmmm nelabai supratau ką norėjai pasakyt...
duot į nosį pagal kovos menus irgi yra tradicija, shadow boxing irgi yra tradicija, stovėsenos taip pat
tai ? musashis dar savo amžiuje liepė atsisakyti, stovėsenų ir žingsniavimo būdų, tai normalus priėjimas/pribėgimas kovos metu irgi tradicija jau?
vaikštom mes irgi tradiciškai, taip kad tai nieko nepasako...
Universe is for free.

Atsijungęs Dainiux

• Globalus Moderatorius
  • Godan (5 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2011
  • Žinutės: 3481
  • Amžius: 52
  • Vieta: Panevėžys
  • Šalis: lt

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #771 įjungtas: 2010 Rgp 19, 12:29:39 pm »
Daliau,

Baramui fighter,

Cia Laiteriz vel griztame prie diskusijos, kuri jau buvo kazkuriame puslapyje. Pirmiausia reikia atskirti savokas kas yra kovos menas ir kas yra kovinis sportas. O sios savokos pas kiekviena skirtingos. Tad ir nuomoniu bus daug...
Menas- tobulinti save per pratimus ir nugalint save nugaleti kitus...Sportas- nugalint kitus pajaust vidini "pilnavertiskuma"...Pralaimintis sportininkas niekada nebus laimingas, o menuose save atrades zmogus- laimingas net tada, kada jam kazkas neiseina...Jis ta bandys vel daryti. O sportininkui daznai to padaryti neleidziama- jam reikia rezultato "cia" ir "dabar".Todel sportininkas turi laimeti. Gal ne visda, bet laimeti. Tik tada jam uztikrinama ateitis. O ta duoda butent ne kovos menai, o tik ju dalis ar atskiros kovines disciplinos, kurios kuo paprastesniu- bet jokiu budu ne prastesniu!-ir greitesniu keliu leidzia siekti rezultato.
Kata pas Meistrus mokindavosi 2-3 metus...Dabar po tiek laiko gabus jaunuolis jau lipa i profesionalu ringa ir puikiai kovoja. Ar jis blogesnis uz ta, kuris mokosi kata 3 metus? Ne. Ju keliai skirtingi...
O ir meno suvokime mes skirtingi. Man menas- Van Gogas, Dali...Kitam -uz tai jau buvau apsauktas, bet manau, jog ne taip mane suprato- po tiltu ispiestas grafiti ...
Supratimas to, ka mes darome, manau, yra svarbiausia. O visa kita sudelioja laikas ir situacijos...
MMA / karate / wudang coach
 Panevėžys, Lietuva   
+37064716767

Atsijungęs Dojo

• VIP narys
  • Sandan (3 dan)
  • *
  • Registracijos data: Lie 2006
  • Žinutės: 2046
  • Amžius: 47
  • -DOJO-

• Aktyvumas per savaitę
    0%
    • Karate Goju Ryu klubas "DOJO"
« Atsakyti #772 įjungtas: 2010 Rgp 19, 12:44:31 pm »
Cia Laiteriz vel griztame prie diskusijos, kuri jau buvo kazkuriame puslapyje. Pirmiausia reikia atskirti savokas kas yra kovos menas ir kas yra kovinis sportas. O sios savokos pas kiekviena skirtingos. Tad ir nuomoniu bus daug...
Menas- tobulinti save per pratimus ir nugalint save nugaleti kitus...Sportas- nugalint kitus pajaust vidini "pilnavertiskuma"...Pralaimintis sportininkas niekada nebus laimingas, o menuose save atrades zmogus- laimingas net tada, kada jam kazkas neiseina...Jis ta bandys vel daryti. O sportininkui daznai to padaryti neleidziama- jam reikia rezultato "cia" ir "dabar".Todel sportininkas turi laimeti. Gal ne visda, bet laimeti. Tik tada jam uztikrinama ateitis. O ta duoda butent ne kovos menai, o tik ju dalis ar atskiros kovines disciplinos, kurios kuo paprastesniu- bet jokiu budu ne prastesniu!-ir greitesniu keliu leidzia siekti rezultato.
Kata pas Meistrus mokindavosi 2-3 metus...Dabar po tiek laiko gabus jaunuolis jau lipa i profesionalu ringa ir puikiai kovoja. Ar jis blogesnis uz ta, kuris mokosi kata 3 metus? Ne. Ju keliai skirtingi...
O ir meno suvokime mes skirtingi. Man menas- Van Gogas, Dali...Kitam -uz tai jau buvau apsauktas, bet manau, jog ne taip mane suprato- po tiltu ispiestas grafiti ...
Supratimas to, ka mes darome, manau, yra svarbiausia. O visa kita sudelioja laikas ir situacijos...
Patiko tavo mintys +1
Pagarbiai,
Dojo

Kovos menų teorija praktiškai - Jūs neturite teisės matyti nuorodas. Registruotis arba Prisijungti
Norintys ieško galimybių, nenorintys - priežasčių

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #773 įjungtas: 2010 Rgp 19, 13:03:34 pm »
Daliau,

Jei tu argumentuosi, kodėl Kata yra reikalingas dalykas, galėsime tęsti. Kolkas tu to nepadarei. Išvardinai ko Kata mokina - su tuo aš nesiginčiju. Tačiau kolkas tau nepavyko įrodyti, pavyzdžiui, kad Kata yra naudingesnis metodas nei kova su šešėliu, kuri mokina lygiai to paties ir neturi mano išvardintų trūkumų.

Tu nori atsiriboti nuo metodikų lyginimo peržengiant stiliaus ribas. Aš sutinku, jog geriausias metodas išmokti daryti Kata yra daryti Kata, ir negalima to lyginti su boksu, nes boksas Kata neturi. Bet juk mes šnekame apie žmogaus sugebėjimą kovoti ir apie metodus žmogui treniruoti. Akivaizdu, jog tai neturi nieko bendra su stiliumi - kovoti moko daugybė skirtingų mokyklų, iš kurių vienos tą daro geriau, kitos blogiau. Juk niekam nekyla abejonių dėl atsakymo į klausimą "ar baletas gerai rengia kovotoją?", niekam nekyla noro pasakyti, jog toks klausimas nekorektiškas ir jo užduoti negalima. Kaip ir bet kuris kitas kovos menas, Karate - ne išimtis. Karatistai yra tokie patys žmonės kaip ir visi likę kovos menų pasaulio atstovai, su tomis pačiomis rankomis ir kojomis. Tikslas tas pats, netgi daugelis principų sutampa. Tad turėtum apginti savo teiginį, jog lyginti treniravimo metodikų negalima.

Tai, kad tu kažkur ne iki galo laikaisi mokyklos techninių standartų, ar kad egzistuoja skirtingos tos pačios Kata versijos, dar nereiškia, jog mokykla yra adaptyvi. Šablonas/kata tam ir kuriamas, kad jis išliktų ir nesikeistų. Šioje vietoje visiškai sutinku su aiki-kami, jog daug kas daroma laikantis tradicijos, pvz. Katų reikia egzaminams, ir žmonės jas daro, nes tokie normatyvai.

Likę klausimai liko atviri. Tau reikia pagrįsti, jog Kata yra efektyvus būdas mokytis kovoti, ir kad tam tikrą laiką, kurį gali skirti pvz. darbui su treniruokliais, sparingui, ar bent jau kovai su šešėliu, geriau yra skirti Kata atlikimui. To iš tiesų neįžvelgiau - tikriausiai buvo parašyta nematomomis raidėmis.

Jidokwane,

Joga, baletas ar gimnastika irgi netrukdo kovos menams. Tačiau ar užsiiminėjimas jais yra pats geriausias būdas mokytis kovoti? Aš parašiau Kata metodo trūkumus. Teiginys "aš pažįstu vieną žmogų, kuris moka kovoti ir daro Kata", deja, neįrodo, jog tų trūkumų nėra. Jau rašiau - norėtųsi išgirsti argumentus, o ne rėmimasi autoritetais.

Dainiux,

Jei kalbame apie Kata, kaip apie meninį dalyką, kaip kad ir pvz. šokį su kardais, ar baletą, ar kaligrafiją, ar muziką, ar dar ką nors, tai aš nesiginčiju, jog tai gražu, jog menas puoselėja, ugdo žmogų ir t.t. Tačiau taip tada ir reikia sakyti to nebijant - Kata yra meninis Karate aspektas, ir atliekama iš esmės dėl grožio. O pradžioje, man rodos, aš parašiau, jog norėtųsi kalbėti apie metodikas, kurios moko kovoti. Jei tu sutinki, jog efektyviam kovojimui Kata nereikia, tai kaip ir nėra diskusijos.
Net ir būdamas teisingame kelyje, gali tapti suvažinėtas, jei tiesiog ten sėdėsi. Nesistenk eiti senolių pėdomis - geriau rask tai, ko jie ieškojo!

Atsijungęs Dangus

• 6 kyu
  • *
  • Žinutės: 97
  • Amžius: 44
  • Lytis: Moteris

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #774 įjungtas: 2010 Rgp 19, 13:39:20 pm »
Kažkaip čia vystosi diskusija apie globalias problemas... N metų kata buvo sudedamoji karate dalis ir jokios diskusijos jos iš ten neišgrauš. Jei senieji meistrai nusprendė, kad jos turi būti, tai vadinasi tam buvo motyvų, o šiandien spręsti ar jos padeda ar trukdo ruošti karatistą/sportininką/kovotoją, mano manymu yra laiko gaišimas.
Pažiūrėkite į bet kurias karate varžybas - kaip lygiaverčiai partneriai eina keturios rungtys:
- asmeninė kata,
- asmeninė kumite,
- komandinė kata,
- komandinė kumite. (Na, būna į kažką dar orientuotų varžybų, sakykim be komadinių rungčių, arba pridėta jiu kumite rungtis, bet pagrindas toks kaip išvardinau.)
Vadinasi neveltui. Ir nemanau, kad kata čia yra vien tradicijos išlaikymui. Karate yra technikų, kurios kumite yra draudžiamos, o kata formose išlieka, yra atidirbinėjamos ir taip neužmirštamos - nemanau kad tai kenkia kovotojo ruošimui  :kikena: kaip tik - išplečia jo akiratį.
« Paskutinis taisymas: 2010 Rgp 19, 13:59:42 pm nuo Dangus »
Neimti to, kas padovanota dangaus, vadinasi save nubausti.

« Atsakyti #774 įjungtas: 2010 Rgp 19, 13:39:20 pm »

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Žinutės: 4046

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #775 įjungtas: 2010 Rgp 19, 13:46:11 pm »
Aš ne instruktorius, bet pasisakysiu. Bandysiu aiškiai.
Kol maniau kaip dainiux, katos man nebuvo reikalingos, pramokau jų tik ant atminties lavinimo piešiniui ar egzaminam, kadangi iš esmės jų nelaikau, tai ir katų nešlifavau ir iš to meno nedariau.
Dabar, kai turiu versiją, kam jos yra, jos man tapo reikalingos. Versija savaime suprantama ne tik mano, bet ir Iain Abernečio, bet kai ką dasimasčiau pati, dar jo nė neskaičiusi.
Kaip jos man reikalingos, kokia forma.
Gink die, man visiškai neįdomus formos šlifavimas iki tobulybės ir menkiausių niuansų. Paprasčiausiai gaila tam gyvenimo. Nes mėgstu, kad tai, ką darau, turėtų tikslą ir praktinį panaudojimą. Aš varžybose nedalyvauju, todėl katų šlifavimas man yra beprasmiškas.
Nors visad bandoma priešpastatyti kata sportui, suteikiant jai mistinių meninių savybių, bet šlifavimas kaip toks naudingas tik sporte, o ne šiaip katos panaudojime. Nes tik sporte vertinamas kiekvieno menkiausio judesiuko tikslumas, kvėpavimo ritmas, greitis ir panašūs dalykai. Menas bet kurioje šakoje yra NE tikslus atkartojimas, o SAVĘS  suteikimas kažkokiai formai, padarant ją originalią ir besiskiriančią nuo įkvėpimo objekto. Atkartojimas, ar jis gražus, ar negražus, nes čia jau priklauso nuo stebėtojo, kas kam gražu, yra sportas. Taip kad tempti iki tobulumo nušlifuotą kata prie meno - pasakysiu rūsčiai - absurdas ir nesupratimas, ką darai ir kam. 
Taigi jei kaip sportas man kata nereikalinga, o kaip meno aš jos nematau, tai kam man ji ir kokiu būdu ją galiu treniruotis.
Pirma -išmokti oficialų piešinį. Ne tam, kad tai kova su keliais priešininkais ar būdas išlaikyti pusiausvyrą ar apsisukimus ar šuoliukus išmokti. O tam, kad kata sudaryta iš kelių veiksmų kombinacijų, ir kiekvienoje kombinacijoje posūkiai turi prasmę - rodo, kaip reikia doroti priešininką, kuris pradinėje padėtyje buvo tau prieš nosį, o ne šone, už nugaros ar dar kur.   
Antra - atrinkti kata tuos dalykus, kurie buvo įvesti dėl sportinio grožio - spyriai aukščiau kelio ir pan - ir grąžinti juos į "pradinę pritaikomąją padėtį".
Trečia - išmokti kata piešinį su logiškais spyriais ir smūgiais.
Ketvirta - sugalvoti arba sužinoti realius pritaikymo būdus. Juos įsisąmoninti šiuo principu - atidirbinėti su partneriu labai lėtai, atskiromis kombinacijomis, ir čia pat daryti kata, jau įsivaizduojant ką tik vykusį veiksmą.
Penkta - kai nebereikia galvoti, kaip pritaikyti veiksmus, ir jie yra kapitaliai įsisavinti, dirbti su partneriu naudojant realesnį greitį, bet vis dar be pasipriešinimo.
Šešta - susiradus prižiūrintį asmenį ir esant netoli ligoninės, atidirbinėti realiau :)

Kam reikalinga būtent kata - nes ten parodyti stipraus žalojimo metodai, veikiantys prieš stipresnį fiziškai priešininką. Sportinėje kumite ir kichone jų tiesiog nėra. Ten tai, kas veikia, veiks prieš fiziškai silpnesnį, sėkmės atveju - prieš tolygų priešininką.
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs stripulis

• Nanadan (7 dan)
  • *
  • Žinutės: 4046

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #776 įjungtas: 2010 Rgp 19, 13:52:38 pm »
Dar kai kas  - kad tai veiktų prieš fiziškai stipresnį, atidirbti reikės daug, kol kūnas įgis automatišką atakos atpažinimą ir tinkamą reakciją. Bet - vistik tai truks trumpiau nei neaišku kam daromas kata smulkmenų šlifavimas iki gyvenimo galo, kai gyvenimo gale suprasi, kad laiką leidai keistai  :kikena:
Stiprus žmogus ne tas, kuris visus nugali. Stiprus tas, su kuriuo niekas nenori kovoti.

Atsijungęs baramui fighter

• Rokudan (6 dan)
  • *
  • Registracijos data: Rgs 2009
  • Žinutės: 3587
  • Amžius: 49

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #777 įjungtas: 2010 Rgp 19, 14:01:40 pm »
Pazystu viena Juoda dirza,kuris niekada nedalivaves kumite rungtyje,ir visada koncentravosi tik i kata!! siai dienai jis geras treneris ir jo mokiniai ( vaikai ) skina  laurus, tiek kumite tiek kata rungtyse, Kiek pazystu ta zmogu jis pasiplakt net megejas...Na sutiksiu kad kata vis del to turi savo itaka ir pranasuma,technikos demonstravimo atzvilgiu,,bet realiai kovai tai ...sakykim -  Netrugdo !!!

Jidokwanai, o tai kaip jis juodą diržą tuomet gavo?  :chmm: jei nedalyvavo kumite
ОТВЕТСТВЕННОСТЬ без любви делает человека БЕСЦЕРЕМОННЫМ.
СПРАВЕДЛИВОСТЬ без любви делает человека ЖЕСТОКИМ.
ПРАВДОЛЮБИЕ без любви делает человека КРИТИКАНОМ.
ВЛАСТЬ без любви делает человека НАСИЛЬНИКОМ.
БОГАТСТВО без любви делает человека ЖАДНЫМ.
ВЕРА без любви делает человека ФАНАТИКОМ.

Atsijungęs laiteriz

• Shodan (1 dan)
  • *

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #778 įjungtas: 2010 Rgp 19, 14:27:40 pm »
Dangau,

Jei mes naudojamės "masės ir laiko autoritetu", tai galima pasakyti ir priešingai. N metų yra daugybė stilių, kuriuose Katų nėra ir nebus. Net ir toks Karate stilius yra. Vadinasi neveltui.

Stripuli,

Smūgių ir spyrių logika, pritaikymas, taktika ir t.t. puikiai įsisavinami ir be Kata. Tekste išskaičiau vieną argumentą už Kata - "jos reikia tam, kad atidirbti stipraus žalojimo veiksmus, kurių kitur nėra ir kitaip neatidirbsi". Visiškai nesutinku.

Pirma dalis  - "kitur nėra". Patys instruktoriai renkasi, kaip mokyti vienų ar kitų veiksmų. Jei jie renkasi mokyti per Kata, tai čia ne veiksmų savybė ir ne argumentas dėl Kata reikalingumo. Suprantama, kad jei jie moko tik Kata, tai kitų būdų kažką išmokti nėra. Tačiau niekas netrukdo mokyti kitaip.

Įdomu, kodėl bokse niekas nemokina bazinių veiksmų, kurie skirti nugalėti tik nieko nemokantiems, o vėliau kažkada atsiranda krūtos technikos pažengusiems, kurios leidžia nugalėti visus. Tai kodėl iškart nepraktikuoti technikų, kurios leidžia nugalėti stiprų priešininką? Juk silpnas tomis technikomis bus nugalėtas automatiškai. Tiek bokse, tiek BJJ technikos, kurias išmoksti per pirmą mėnesį yra tos pačios technikos, kurios naudojamos pačiame aukščiausiame lygyje varžybose. Meistriškumą juk lemia ne technikų rinkinėlis, o tai, kaip jos atliekamos, jų kokybė.

Antra dalis - "kitaip neatidirbsi". Tai, kad negalima su pasipriešinimu dirbti pavojingų veiksmų, yra mitas, kuriuo dauguma naudojasi pasiteisinimui. Juk daugybę kartų girdėjome argumentą "mes nekovojame, nes mūsų technikos tokios pavojingos, kad visi mirtų". Pasikartosiu, yra darbas su besipriešinančiu partneriu ir darbas su treniruokliais. Tai, ko negali atidirbti su partneriu - kad ir stipraus tiesaus smūgio į nosį, po kurio partneris nebūtų patenkintas dėl sulaužytos nosies - dirbi su treniruokliais. O tai, ką gali dirbti nesužalodamas, dirbi su partneriu.

Beje, net ir pavojingus veiksmus reikia dirbti su partneriu, priešingu atveju nemokėsi jų pritaikyti. Tai galioja ir baksnojimams į akis, ir spyriams į "ne ten kur reikia" ir visiems likusiams veiksmams. Būtent čia atliekamas pagrindinis kartojimas, kad veiksmas įaugtų į kraują ir taptų automatiniu. Kai negalima atlikti veiksmo pilnai, naudojamos apsaugos, mažinamas kontaktas, daromi imituojamieji veiksmai ir t.t. Bet kur čia atsiranda Kata, nematau.

Atsijungęs Dangus

• 6 kyu
  • *
  • Žinutės: 97
  • Amžius: 44

• Aktyvumas per savaitę
    0%
« Atsakyti #779 įjungtas: 2010 Rgp 19, 14:35:44 pm »
nesuprantu diskusijos esmės.
Iš pradžių lyg ir buvo kad "kata, eikvodama laiką, trukdo ruošti kovotoją", bet dabar Laiteriz jau lyg ir kitaip kalba..  :nezino:
Neimti to, kas padovanota dangaus, vadinasi save nubausti.

« Atsakyti #779 įjungtas: 2010 Rgp 19, 14:35:44 pm »