Aš ne instruktorius, bet pasisakysiu. Bandysiu aiškiai.
Kol maniau kaip dainiux, katos man nebuvo reikalingos, pramokau jų tik ant atminties lavinimo piešiniui ar egzaminam, kadangi iš esmės jų nelaikau, tai ir katų nešlifavau ir iš to meno nedariau.
Dabar, kai turiu versiją, kam jos yra, jos man tapo reikalingos. Versija savaime suprantama ne tik mano, bet ir Iain Abernečio, bet kai ką dasimasčiau pati, dar jo nė neskaičiusi.
Kaip jos man reikalingos, kokia forma.
Gink die, man visiškai neįdomus formos šlifavimas iki tobulybės ir menkiausių niuansų. Paprasčiausiai gaila tam gyvenimo. Nes mėgstu, kad tai, ką darau, turėtų tikslą ir praktinį panaudojimą. Aš varžybose nedalyvauju, todėl katų šlifavimas man yra beprasmiškas.
Nors visad bandoma priešpastatyti kata sportui, suteikiant jai mistinių meninių savybių, bet šlifavimas kaip toks naudingas tik sporte, o ne šiaip katos panaudojime. Nes tik sporte vertinamas kiekvieno menkiausio judesiuko tikslumas, kvėpavimo ritmas, greitis ir panašūs dalykai. Menas bet kurioje šakoje yra NE tikslus atkartojimas, o SAVĘS suteikimas kažkokiai formai, padarant ją originalią ir besiskiriančią nuo įkvėpimo objekto. Atkartojimas, ar jis gražus, ar negražus, nes čia jau priklauso nuo stebėtojo, kas kam gražu, yra sportas. Taip kad tempti iki tobulumo nušlifuotą kata prie meno - pasakysiu rūsčiai - absurdas ir nesupratimas, ką darai ir kam.
Taigi jei kaip sportas man kata nereikalinga, o kaip meno aš jos nematau, tai kam man ji ir kokiu būdu ją galiu treniruotis.
Pirma -išmokti oficialų piešinį. Ne tam, kad tai kova su keliais priešininkais ar būdas išlaikyti pusiausvyrą ar apsisukimus ar šuoliukus išmokti. O tam, kad kata sudaryta iš kelių veiksmų kombinacijų, ir kiekvienoje kombinacijoje posūkiai turi prasmę - rodo, kaip reikia doroti priešininką, kuris pradinėje padėtyje buvo tau prieš nosį, o ne šone, už nugaros ar dar kur.
Antra - atrinkti kata tuos dalykus, kurie buvo įvesti dėl sportinio grožio - spyriai aukščiau kelio ir pan - ir grąžinti juos į "pradinę pritaikomąją padėtį".
Trečia - išmokti kata piešinį su logiškais spyriais ir smūgiais.
Ketvirta - sugalvoti arba sužinoti realius pritaikymo būdus. Juos įsisąmoninti šiuo principu - atidirbinėti su partneriu labai lėtai, atskiromis kombinacijomis, ir čia pat daryti kata, jau įsivaizduojant ką tik vykusį veiksmą.
Penkta - kai nebereikia galvoti, kaip pritaikyti veiksmus, ir jie yra kapitaliai įsisavinti, dirbti su partneriu naudojant realesnį greitį, bet vis dar be pasipriešinimo.
Šešta - susiradus prižiūrintį asmenį ir esant netoli ligoninės, atidirbinėti realiau
Kam reikalinga būtent kata - nes ten parodyti stipraus žalojimo metodai, veikiantys prieš stipresnį fiziškai priešininką. Sportinėje kumite ir kichone jų tiesiog nėra. Ten tai, kas veikia, veiks prieš fiziškai silpnesnį, sėkmės atveju - prieš tolygų priešininką.