Metant pokštus į šalį, galiu ramiai pasakyt, kad kalbant apie katas esu toooooks pradinukas, kad net ko gero darželinukas, jei kalbėtume apie tai, ką vistik neblogai išmanau - tai naujokų treniravimo metodikų ypatumai...
Todėl, gerieti, man rimtai buvo įdomi tavo nuomonė - sorry, naktis, dar gerai neįsiskaičiau, bet būtinai ją pastudijuosiu. Nes paprasčiausiai neįsivaizduoju, ką tiksliai norėjai tais klipais pasakyt, aš net nežinau, iš kokios katos paimti tie judesiai - kažkur varpais skambino, regėta, ale neturiu supratimo. Tai tau bandysiu atrašyt ryte ir ačiū už išsamų atsakymą
O kažkur gal rašiau apie katą, o gal tik į PM - tai nieku gyvu nemanau, kad kata - veiksmų skirtų nuo oi tsuki apsiginti seka...
Bet ir nemanau, kad tai kova su trim-aštuoniais-dešimt priešininkų , kurių kai kurie puola iš nugaros, stovėdami karatistinėse stovėsenose
Mano galva, katose fiksuojami visi karate veikimo principai. Kadangi variantų, kaip tuos principus panaudoti, yra daugybė, jie visi į katas nesukišti. Bet perpratus pačius principus, galima sukurti savo variantus arba jei pasiseka perskaityti jau kažkieno išstudijuotus variantus, duok dieve, padėsiančius ir nuo gyaku zuki, ne tik nuo oi zuki

Ir nuo ginklų - ne nuo patrankos, ale nuo lazdos - kodėl ne.
Ir dar mano galva, negalima studijuoti kata veiksmų atskirai, po vieną. Kiekviena seka yra būtent seka, kurios metu priešininkas nuginkluojamas, jei turi ginklą, ir pastatomas į tokią padėtį, iš kurios NEGALI kontratakuoti JOKIA galūne, ir greičiausiai yra gan rimtai sužalojamas.
Todėl tikrai manau, kad užsiiminėjant sportiniu karate, katos "zulinimas" yra absoliučiai beprasmis, nes tai tuščias laiko gaišimas - mokomasi to, ko greičiausiai nepanaudosi, nes gatvėje užteks ir įgūdžių, įgytų varžybose, rimtesniuose sparinguose ir pan.
O jei neužsiiminėji sportiniu karate, tai yra, varžybose nedalyvauji, o karate treniruojiesi, rimtos kata studijos, jei nori, kad tavo veiksmai būtų bent minimaliai realūs, yra būtinos . Bet rimtos, o ne nublokuojame age uke smūgį į smakrą, kitą ranką atitraukiam, nes taip sutraukiami nugaros raumenys, ir darom kontrataką gyaku zuki, nes tai stiprus smūgis, o priešininkas tuo metu iš mūsų padaro kotletą. Arba mus puola iš užpakalio, mes stovim zenkutsu dachi kaip kapitalūs grybai, išlaukiam kol jau puls, tada atsisukam, žvaliai su RANKA nublokuojam KOJĄ, RANKAI NIEKO nenutinka, ir einam su žingsniu į priekį darydami smūgį, o priešininkas mums nieko bloga nepadaro, savaime suprantama
Arba mokomės Heianų pritaikymą, čia aprašytąjį, ir viliamės, kad bus aukštesnės katos, tai ten jau mokins normalios gynybos ir puolimo, o šį reik tik praeit vardan diržų ir tam kad įsivaizduot minimaliai kovą su šešėliu, ar dar vardan kažko, ir pamiršt.
Ir nesuprantam, kad Heianuose (Pinanuose) jau yra užfiksuoti VISI karate principai... Ir kad jie buvo kurti tais laikais, kai nebuvo jokių mokinukų-pradinukų ir tuolab baltų-mėlynų diržų, o jų kūrėjas nebuvo toks geras dėduliukas, prikūręs gimnastikos pratimų.
Parašau-nutrinu, tai gal kol kas užteks.